Kolorowa tarta warzywna

by dietolog
Jeśli lubicie jedzenie, które kusi barwami i wprost onieśmiela wyglądem, to ta tarta warzywna będzie dla Was strzałem w dziesiątkę. Owszem, trochę się trzeba naukładać tych plasterków warzyw, ale dla takiego efektu chyba warto, nieprawdaż?

Przepis powstał tylko i wyłącznie dlatego, że nie miałam pomysłu, co by tu ugotować. Zrobiłam przegląd lodówki i w głowie zaświtał mi pomysł. Tarta warzywna. Nie będę Was oszukiwać, chwilę spędziłam na krojeniu i układaniu kolorowej mozaiki, ale efekt jest świetny, a moja tarta podbiła serca i domowników i sąsiadów. Danie jest tanie, z łatwo dostępnych składników, wegetariańskie i na prawdę pyszne.

tarta warzywna

Składniki na 4 porcje:

Kruche ciasto:
180g mąki pszennej pełnoziarnistej
100g masła
duża szczypta soli
łyżeczka suszonego tymianku
3 łyżki zimnej wody

Farsz:
1 cienka cukinia zielona
1 cienka cukinia żółta
4 niezbyt duże czerwone cebule
1 cienki bakłażan (chiński, do kupienia w Auchan)
5 niewielkich podłużnych pomidorów śliwkowych
3 spore jajka
100 ml jogurtu (ja użyłam mleka owsianego, bo nie miałam akurat jogurtu)
szczypta soli
1/2 łyżeczki suszonego tymianku

Z mąki, masła, wody, tymianku i soli zarobić szybko kruche ciasto. Rozwałkować i wyłożyć nim okrągłą tartę (u mnie o średnicy 28cm). Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i podpiec przez 15 minut.

W międzyczasie pokroić warzywa w cienkie plasterki (talarki). Ja użyłam zwykłego noża, ale można użyć np. tarki z ostrzem do plasterków (będzie odrobinę szybciej).

Podpieczony blat wyciągnąć z piekarnika i ostrożnie (żeby się nie poparzyć o brzegi) ułożyć na nim warzywa, przekładając je między sobą w trzech okręgach. To jest najbardziej pracochłonna część tego przepisu, potem już będzie z górki. Kiedy warzywa szczelnie wypełnią naczynie żaroodporne i stworzą pewnego rodzaju kolorową rozetę, do miski wbić jajka, dodać mleko/jogurt, doprawić solą i tymiankiem i dokładnie roztrzepać. Tak powstałą masą jajeczną zalać warzywa i ponownie wstawić tartę do piekarnika. Piec około 45 minut. Podawać gorącą zaraz po wyciągnięciu z pieca, chociaż odgrzewana również dobrze smakuje.

tarta warzywna w ogrodzie

1 porcja (1/4 tarty) to ok. 485 kcal, węglowodany: 45g, białko: 16g, tłuszcz: 27g

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 4,5 WW i 3 WBT

SMACZNEGO!

You may also like

Zostaw komentarz