Dzisiaj wspólnie z Mileną zapraszamy Was na domowe lody bananowe i orzechowe. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste, a do ich zrobienia potrzeba tylko jednego składnika i blendera. Ciekawi?
W końcu zrobiło się ciepło! Dzieci wyszły do ogrodu i po chwili przybiegły do mnie, że chcą lody. Normalnie ktoś z nas bryknąłby do sklepu, ale w czasach pandemii nie jeździmy po każdą zachciankę. Duże zakupy robimy praktycznie raz w tygodniu i nie jeździmy po takie drobiazgi jak lody. Zaproponowałam dzieciom, że możemy wspólnie zrobić domowe lody bananowe. Co więcej, Milena (lat 8 z Warszawy) sama je zrobiła!
Z racji tego, że od ostatnich zakupów minęło już kilka dni, na bufecie leżały mocno dojrzałe banany. Dokładnie takie są idealne do lodów. Poprosiłam Milenę o pokrojenie ich w plasterki, przełożenie do pojemnika i włożenie do zamrażalnika. Swoją drogą to obok babeczek albo chlebka bananowego idealny sposób na to, żeby dojrzałe banany się nie zmarnowały. Zamrożone poczekają i wykorzystacie je wtedy, kiedy Wy albo Wasze dzieci, będziecie mieć ochotę na lody właśnie!
Składniki na 2 porcje:
2 dojrzale banany, pokrojone w plasterki i zamrożone (po ok. 150g każdy)
Zamrożone plasterki bananów przełożyć do pojemnika blendera z ostrzem do rozdrabniania. Fajnie, jeśli posiadacie sprawny blender z mocnymi ostrzami – u nas najlepiej się sprawdza końcówka do rozdrabniania/kruszenia lodu.
Banany zamknąć w pojemniku i zmiksować na gładki lodowy krem. Przełożyć do miseczek i od razu podawać.
1 porcja to ok. 130 kcal, węglowodany: 30 g, białko: 2 g, tłuszcz: 0,5 g
Informacje dla diabetyka: w porcji znajduje się 3 WW i 0,1 WBT
Jeśli macie ochotę na szaleństwo smakowe, to do zmiksowanych lodów bananowych dodajcie łyżkę masła orzechowego i jeszcze raz zmiksujcie. Połączenie bananów i masła orzechowego jest bezbłędne. Sprawdźcie zresztą sami. Jednak wtedy rośnie nam kaloryczność porcji niemalże dwukrotnie do 240 kcal, w: 33 g, b: 7 g, t: 9 g, 3,3 WW i 1,1 WBT.
Dodatkowe inspiracje: Przewodnik Braun po domowych lodach >>