Chleb owsiany z ziarnami dla diabetyka

by dietolog
Dziś coś dla miłośników dobrego chleba! Jeśli masz problem z zakwasem, nie lubisz długo stać przy garach, wyrabiać ciasta chlebowego, mierzyć się ze skomplikowanymi recepturami, czekać aż ciasto wyrośnie itd. to ten chleb owsiany będzie dla Ciebie wybawieniem. Jest super smaczny, prosty w przygotowaniu i składa się z niewielu składników. 

Przepis na ten chleb owsiany jest tak banalny, że poradziłby sobie z nim trzylatek (sprawdzę w wolnej chwili). W smaku przypomina najlepsze ziarniste chlebki z dobrej piekarni, a wykonać go można w kilka minut (plus pieczenie). Wystarczą tylko płatki, jogurt, trochę ziaren siemienia lub szałwii hiszpańskiej (chia), sól i soda. Trudno w to uwierzyć, ale ten chleb zdetronizował u nas żytni chleb z ziarnami na zakwasie, który piekłam dotychczas. Serio.

Kilka uwag do składników – płatki owsiane muszą być dość drobne (ale nie błyskawiczne!!). Próbowałam z kilkoma markami i najlepszy chleb wychodzi z płatków zwykłych marek własnych Auchan, Tesco i płatków owsianych zwykłych Halina. Z płatków, które dostałam w Biedrze i Lidlu chleb nie wyszedł tak dobry, jak z tych wcześniej wymienionych. Z jogurtów najlepiej mi się sprawdził Zott 3%. Do środka dodałam pęczniejące pod wpływem wilgoci ziarna tj. siemię lniane i nasiona chia, a także słonecznik. Bardzo lubię ziarno słonecznika w pieczywie.

chleb owsiany

Składniki na chleb (foremka ok. 20 cm, 21 kromek o wadze 50 g):

500 g płatków owsianych
20 g ziaren słonecznika
10 g siemienia lnianego
10 g nasion chia
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej (lub 2 łyżeczki proszku do pieczenia)
2 duże jogurty naturalne 3% (po 370 g)

Płatki owsiane wsypać do dużej miski i wymieszać z ziarnami, solą i sodą. Dodać jogurty i wymieszać dokładnie. Ciasto przełożyć do foremki ba chleb/podłużnej brytfanki (moja miała długość ok. 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Odstawić na 10 minut i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piec około godzinę bez termoobiegu, grzanie góra-dół. Wyjąć i ostudzić. Gorący chleb też jest pyszny, ale może się kiepsko kroić. Najlepiej smakuje rano, po wieczornym upieczeniu.

chleb owsiany

1 kromka chleba (50 g) to ok. 123 kcal, węglowodany: 19 g, białko: 5 g, tłuszcz: 3,5 g

Informacje dla diabetyków: w porcji (kromce) znajduje się ok. 1,9 WW i 0,5 WBT

SMACZNEGO!

You may also like

68 komentarzy

Izabela 12 maja, 2020 - 3:03 pm

Chlebek smakuje wybornie zagości na stałe w moim domu specjalnie dla mojej mamy bardzo dziękuję

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 13 maja, 2020 - 11:56 am

Super! Nam też bardzo smakuje 🙂

Odpowiedz
Izabela 12 maja, 2020 - 3:05 pm

Pyszny chlebek

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 13 maja, 2020 - 11:56 am

Na zdrówko!! 🙂

Odpowiedz
Ania 16 maja, 2020 - 5:43 am

Chlebek pyszny,tylko nie wiem dlaczego słonecznik zrobił mi się zielony.

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 16 maja, 2020 - 8:34 am

To reakcja ziaren słonecznika z sodą, nic złego 🙂 nastąpiło utlenienie kwasu chlorogenowego (znajdującego się w słoneczniku) i jego reakcja z białkami (słonecznika) w alkalicznym środowisku. Efektem jest zielony kolor. Jeśli Ci to bardzo przeszkadza, to można wcześniej nasiona słonecznika uprażyć, albo dodąć do chleba odrobinę kwasu (np. z cytryny albo octu jabłkowego).

Odpowiedz
Ania 17 czerwca, 2020 - 1:02 pm

Mam pytanie odnośnie jougurtów – czyli razem ma być 740 g? Pozdrawiam

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 17 czerwca, 2020 - 3:49 pm

Tak 🙂

Odpowiedz
Marta 17 czerwca, 2020 - 1:59 pm

Chlebek naprawdę pyszny i zawsze wychodzi. Dziękuję za przepis i polecam wszystkim!

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 17 czerwca, 2020 - 6:31 pm

Cieszę się! Dzięki!

Odpowiedz
Ewelina 2 lipca, 2020 - 12:33 pm

Właśnie piekę ten chlebek. Mam nadzieję że wyjdzie mimo iż mam 2 lewe ręce do wypieków

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 2 lipca, 2020 - 12:53 pm

Na pewno wyjdzie! 🙂

Odpowiedz
Agnieszka 3 lipca, 2020 - 6:31 pm

Witam
Jeżeli przepisy są dla diabetyków tzn ze maja niski index glikemiczny?

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 3 lipca, 2020 - 7:20 pm

Niski bądź średni, i policzone WW oraz WBT 🙂

Odpowiedz
Marika 16 lipca, 2020 - 12:42 pm

Przepis wyglada zachwycająco, zamierzam przetestować. Zastanawiam się tylko czy jest konieczna ta soda lub proszek, no bo w sumie co tu ma urosnąć?

Odpowiedz
Marika 17 lipca, 2020 - 7:13 am

Przepis bardzo prosty, wspaniała inspiracja. Cześć płatków owsianych zastąpiłam płatkami jęczmiennymi, żytnimi, otrębami owsianymi i pszennymi, dodałam trochę sezamu. Użyłam jogurty bez laktozy i płatki błyskawiczne. Polecam !!!
Z samych płatków owsianych tez byłby pyszny, następnym razem dodam jeszcze więcej ziaren i orzechy 🙂

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 17 lipca, 2020 - 9:18 am

A dodawałaś tej sody czy darowałaś sobie?? Bo ja bez nie robiłam – zawsze dodaję coś do chleba – zakwas albo sodę jeśli jest dodatek czegoś kwaśnego (np. jogurtu), proszek do pieczenia albo drożdże. Ale może bez też jest ok?

Cieszę się, że inspiracja udana <3 Dzięki za komentarze!

Odpowiedz
Marika 17 lipca, 2020 - 4:15 pm

Na wszelki wypadek dodałam sodę 😀

Odpowiedz
Wędliny z Dębiny 11 sierpnia, 2020 - 12:45 pm

Właśnie jestem w trakcie pieczenia ,a zapach unosi się po całej kuchni.Ciekaw jestem efektu końcowego.Dziękuję będę tu wracać.

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 11 sierpnia, 2020 - 8:29 pm

Koniecznie daj znać jak smakował 🙂

Odpowiedz
Wędliny z Dębiny 11 sierpnia, 2020 - 12:46 pm

Ciekawy przepis właśnie robi się rumiany.

Odpowiedz
Tolek 10 września, 2020 - 5:20 pm

Nie jestem diabetykiem, ale chyba nie oprę się temu przepisowi. Uwielbiam eksperymentować w kuchni, próbować różnych przepisów oraz wymyślać jakieś nowe dania samemu. Ten przepis ogłaszam jako kolejne wyzwanie przed którym staję. Nie piekłem jeszcze pieczywa więc pewnie będzie ciężko. Jednak wygląda on tak apetycznie, że muszę spróbować.

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 10 września, 2020 - 7:17 pm

Gwarantuję, że wyjdzie I bedziesz zachwycony! Mam nadzieję, że podzielisz się później swoją opinią 🙂

Odpowiedz
Mariola 23 września, 2020 - 8:31 pm

Czy jogurt naturalny można zastąpić jogurtem vege np. kokosowym? Wtedy również mam dodać proszek do pieczenia?
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 24 września, 2020 - 7:16 am

Myślę, że z jogurtem vege też powinien wyjść, możesz spróbować i koniecznie daj nam znać. Proszek do pieczenia/sodę daj. Raz zrobiłam bez proszku, wyszedł taki cięższy, zdecydowanie lepszy z.

Odpowiedz
Gosia 17 października, 2020 - 3:55 am

Świetny przepis! Nie miałam drobnych płatków górskich, więc rozdrobniona je trochę termomixie.

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 18 października, 2020 - 9:55 am

Trzeba było całe płatki górskie, bez rozdrabniania 🙂 Rzeczywiście, przepis wymiata 🙂

Odpowiedz
Emi 12 lutego, 2021 - 7:50 pm

Chlen wyszedł obłędny:-) I mam pytanie. Jak go przechowywać w foliowej reklamowce czy w papierze, i ile dni nadaje się do spożycia? Pytam bo jem go sama, a wyszedł spory.

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 19 lutego, 2021 - 5:55 am

Ja przechowuję w papierze, u nas bardzo szybko się zjada. Myślę że 3-4 dni bez problemu. Nie sprawdzałam ile najdłużej, ale po chlebie to widać, jeśli już nie nadaje się do spożycia. A. Jeśli zazielenią się nasiona słonecznika (czasem od razu tak się dzieje), to nie szkodzi. To jest reakcja nasion z sodą.

Odpowiedz
Ewa 1 marca, 2021 - 9:48 pm

Polecacie ten chleb diabetykom, a u mnie po zjedzeniu 2 kromek tego chleba poziom glukozy po 2 godz. skoczył prawie do 200, pomimo przyjmowania leków p.-cukrzycowych. Okazuje się, że płatki owsiane mają niski indeks glikemiczny, ok. 40 , gdy są suche, ale już po ugotowaniu (zapewne dotyczy to również pieczenia) indeks wzrasta do ok. 70, czyli jest wysoki i nieodpowiedni dla cukrzyków. Podobnie zareagowałam na własnoręcznie upieczony chleb z mąki owsianej. To już nawet po zwykłym, białym pszennym chlebie miałam niższy poziom glukozy. Czy ktoś to może wyjaśnić, albo miał podobne doświadczenia.

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 4 marca, 2021 - 6:04 am

Dzień dobry. Płatki owsiane od zawsze są tematem spornym wśród diabetyków. Podobnie jest z owsianką – jedna osoba może ją zjeść na śniadanie i zachowuje normoglikemię po posiłku, a druga nawet jedząc prawie surowe płatki na wodzie będzie miała hiperglikemię. Nasza choroba jest dla każdego indywidualna i nie ma jednej recepty dla wszystkich. Warto być uważnym na siebie i indywidualnie sprawdzać własne reakcje na posiłki. Tu nie ma mądrych. Ważne jest też to, co znalazło się na kanapce, czy były jakieś dodatki warzywne – warto dodawać do każdego posiłku warzywa. Produkty białkowo-tłuszczowe również mają wpływ na obniżenie ładunku glikemicznego w posiłku. Także jest tu wiele zmiennych, które mogą mieć wpływ na wynik, który pokaże się na glukometrze.

Odpowiedz
Ola 14 kwietnia, 2021 - 3:28 pm

Dzień dobry, ktoś piekł z termoobiegiem?

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 15 kwietnia, 2021 - 3:54 am

Hej Ola 🙂 Z termoobiegiem też wyjdzie. Tylko zmniejszyłabym temperaturę wtedy do 180 stopni 🙂

Odpowiedz
Tom's 28 kwietnia, 2021 - 2:56 pm

To naprawdę działa. Chleb jak marzenie.

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 28 kwietnia, 2021 - 4:45 pm

Dzięki 😀

Odpowiedz
Klaudia 2 maja, 2021 - 11:56 am

Przed 30 min wyjęłam chlebek z piekarnika. Nie mogąc się doczekać smaku już się do niego dobrałam. Owszem, póki ciepły to lepi się do noża, ale smak WOW. Użyłam płatków błyskawicznych, siemienia, słonecznika i sezamu. Pychotka 🙂 będę kombinowała z innymi dodatkami, bo myślę, że nic nie zaszkodzi takiemu chlebusiowi. Dziękuję za pyszny przepis!

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 3 maja, 2021 - 4:59 am

Rzeczywiście trudno się powstrzymać! No i dosyć szybko znika. Smacznego!

Odpowiedz
magda 5 maja, 2021 - 11:23 am

Robimy z siostrą ten chleb namiętnie, ale czasem po 3 dniach nam gorzknieje i nie wiemy, co jest przyczyną, czy ziarna, czy jogurt się zważył [?], ale nie od razu jest gorzki co ciekawe. Mnie się raz tak zdarzyło i siostrze raz na kilka chlebów…

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 6 maja, 2021 - 5:37 am

Szczerze mówiąc, nie znam odpowiedzi na Twoje pytanie. Mi się to nie zdarzyło. Czasem słonecznik robi się zielony (i to wygląda dziwnie), ale poza tym u mnie nic się z tym chlebem nie dzieje. No oprócz tego, że szybko znika 😉

Odpowiedz
Matylda 7 maja, 2021 - 11:41 am

Bardzo ciekawy i fenomenalnie prosty chleb. WYRAZY UZNANIA.
Koniecznie muszę spróbować go upiec. Nie mogę jednak do niego dodać ani orzechów i ziaren ani także siemienia lnianego. Mam wątpliwość czy nie zmieni to elastyczności bądź wilgotności chleba.
Pozdrawiam Matylda

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 10 maja, 2021 - 9:35 am

Nie zmieni 🙂 Bez ziaren będzie też super! Robiłam 🙂

Odpowiedz
Matylda 11 maja, 2021 - 7:07 pm

Dziekuję, to wspaniale! Czy siemię lniane też mogę pominąć, zastanawiałam się czy ono nie ma funkcji sklejającej i czy nie trzeba byłoby zastąpić je na przykład babką plesznika bądź jej łupinami
Pozdrawiam Matylda

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 13 maja, 2021 - 5:51 pm

Można zastąpić, ale nie trzeba. Zupełnie bez ziaren też wyjdzie. Funkcja sklejająca by była, gdybyśmy dali czas nasionom na rozmoczenie, a tu raz dwa i do piekarnika 🙂

Odpowiedz
Agnieszka 21 lipca, 2021 - 7:24 pm

Czy mogę użyć jogurt bez laktozy? Niestety innych produktów nie mogę jeść
Pozdrawiam

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 22 lipca, 2021 - 6:07 pm

Oczywiście 🙂

Odpowiedz
Maciek 7 sierpnia, 2021 - 7:43 pm

Bardzo dobry przepis, chleb wyszedł bardzo smaczny.

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 10 sierpnia, 2021 - 7:06 am

Cieszę się 🙂 dzięki za komentarz!

Odpowiedz
Aga 19 września, 2021 - 7:07 am

Chleb upiekłam wczoraj, po prostu rewelacja:)

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 15 października, 2021 - 4:52 am

Cieszę się 🙂

Odpowiedz
Tomek 21 września, 2021 - 10:33 am

Chleb pyszny.Robiłem już trzeci raz, ale dodałem też pestki dyni.Jednakże za każdym razem po trzech dniach chleb zaczyna coraz bardziej kleić do noża i gorzknieje a w czwartym dniu nie nadaje się do jedzenia bo ewidentnie czuć pomału zapach fermentacji.W związku z tym, że w domu tylko ja go jem następny gdy upiekę,to połowę zamrożę .

Odpowiedz
Lucy 14 października, 2021 - 11:00 am

wolałabym szklankami albo innymi miarkami , sprobuję zrobić

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 15 października, 2021 - 4:50 am

Ciężko dogodzić wszystkim. Większość diabetyków jednak woli, żebym podawała gramaturę.

Odpowiedz
KAJA 13 grudnia, 2021 - 4:45 pm

Trafiłam przypadkiem i zostaje, mam insulinooporność więc większość Pani przepisów również są dla mnie.

Odpowiedz
Magda 12 stycznia, 2022 - 10:50 am

Hej, niestety nie miałam pod ręką jogurtu naturalnego 3%, więc dodałam jogurt grecki 10%, ale nie 370 g, tylko mniej i dodałam trochę wody, nie było w sumie 370 g tylko z 300g. Robiłam połowę chlebka. Myślisz, że wyjdzie?

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 25 marca, 2022 - 7:30 pm

Myślę, że tak 🙂

Odpowiedz
Bożena Jaworska 13 stycznia, 2022 - 4:18 pm

A czy ten jogurt to Zott Primo ten 370 ml.
Bo innych o tej samej gramaturze nie widziałam. Pozdrawiam

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 25 marca, 2022 - 7:29 pm

Dokładnie 🙂

Odpowiedz
Ewelina 13 lutego, 2022 - 11:08 am

Upieklam wczoraj wieczorem chleb. Dziś zjadłam jedną kromkę, wyszedł pyszny. Co z tego skoro cukier po godzinie podskoczył do 167 jednostek! To nie jest chleb dla diabetyków. Nie rozumiem jak można go wskazywać jako odpowiedni skoro cukry po nim szaleją. Bardzo mi przykro bo zmarnowałam czas i pieniądze na składniki.

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 13 marca, 2022 - 5:45 am

Przykro mi, że wzrósł Ci cukier. Zawsze powtarzam, że każdy musi indywidualnie ocenić co dla niego jest ok. Tak jak owsianka – jedni mogą ją jeść rano, inni nawet przy dużych dawkach doposiłkowej insuliny nie. Sprawa indywidualna. To nie jest chleb keto, zawiera węglowodany – jest z płatków owsianych. Jeśli szukasz czegoś niskowęglowodanowego, możesz spróbować chleba z samych ziaren, ten zawiera minimum węgli.

Odpowiedz
Boroowska 22 lutego, 2022 - 7:12 pm

Co zrobić żeby się skurka nie przypieka za mocno . Bo chlebek bardzo pyszny

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 13 marca, 2022 - 5:31 am

Myślę, że można przykryć pod koniec pieczenia (jak jest rumiany), np. papierem do pieczenia. Wtedy nie powinien się przypiec.

Odpowiedz
Sandra 2 marca, 2022 - 11:55 pm

Czy nasiona zostały wcześniej zalane wodą? Na jam długo? W przepisie mowa o pęczniejących o wilgoci, ale nie wiem jak dokładnie to rozumieć.

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 13 marca, 2022 - 5:35 am

Nie, niczego nie moczyłam wcześniej. Płatki wciągną wilgoć z jogurtu. O to mi chodziło.

Odpowiedz
Renia 3 czerwca, 2022 - 12:40 pm

Nie doczytałam się temperatury oraz czasu pieczena , a będę piekła pierwszy raz proszę o odpowiedź

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 12 czerwca, 2022 - 8:38 am

Jest w przepisie. 200 stopni, ok. godzina 🙂

Odpowiedz
Kasia K. 14 sierpnia, 2022 - 4:16 pm

Przepis bardzo mnie zainteresował i wypróbowałam. Chleb jest pyszny i faktycznie….zawsze wychodzi Słonecznik prażę, ale i nasiona siemienia farbują na zielono…chyba wszystko trzeba prażyć. Rewelacyjny!!!!

Odpowiedz
Valdi55 26 października, 2022 - 3:57 am

Prosze o informacje na ktorym poziomie piekarnka pieczemy?

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 29 października, 2022 - 3:53 am

Ja piekę na środkowym 🙂 ale dolny też będzie ok.

Odpowiedz

Zostaw komentarz