Dziś coś dla miłośników dobrego chleba! Jeśli masz problem z zakwasem, nie lubisz długo stać przy garach, wyrabiać ciasta chlebowego, mierzyć się ze skomplikowanymi recepturami, czekać aż ciasto wyrośnie itd. to ten chleb owsiany będzie dla Ciebie wybawieniem. Jest super smaczny, prosty w przygotowaniu i składa się z niewielu składników.
Przepis na ten chleb owsiany jest tak banalny, że poradziłby sobie z nim trzylatek (sprawdzę w wolnej chwili). W smaku przypomina najlepsze ziarniste chlebki z dobrej piekarni, a wykonać go można w kilka minut (plus pieczenie). Wystarczą tylko płatki, jogurt, trochę ziaren siemienia lub szałwii hiszpańskiej (chia), sól i soda. Trudno w to uwierzyć, ale ten chleb zdetronizował u nas żytni chleb z ziarnami na zakwasie, który piekłam dotychczas. Serio.
Kilka uwag do składników – płatki owsiane muszą być dość drobne (ale nie błyskawiczne!!). Próbowałam z kilkoma markami i najlepszy chleb wychodzi z płatków zwykłych marek własnych Auchan, Tesco i płatków owsianych zwykłych Halina. Z płatków, które dostałam w Biedrze i Lidlu chleb nie wyszedł tak dobry, jak z tych wcześniej wymienionych. Z jogurtów najlepiej mi się sprawdził Zott 3%. Do środka dodałam pęczniejące pod wpływem wilgoci ziarna tj. siemię lniane i nasiona chia, a także słonecznik. Bardzo lubię ziarno słonecznika w pieczywie.
Składniki na chleb (foremka ok. 20 cm, 21 kromek o wadze 50 g):
500 g płatków owsianych
20 g ziaren słonecznika
10 g siemienia lnianego
10 g nasion chia
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej (lub 2 łyżeczki proszku do pieczenia)
2 duże jogurty naturalne 3% (po 370 g)
Płatki owsiane wsypać do dużej miski i wymieszać z ziarnami, solą i sodą. Dodać jogurty i wymieszać dokładnie. Ciasto przełożyć do foremki ba chleb/podłużnej brytfanki (moja miała długość ok. 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawić na 10 minut i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piec około godzinę bez termoobiegu, grzanie góra-dół. Wyjąć i ostudzić. Gorący chleb też jest pyszny, ale może się kiepsko kroić. Najlepiej smakuje rano, po wieczornym upieczeniu.
1 kromka chleba (50 g) to ok. 123 kcal, węglowodany: 19 g, białko: 5 g, tłuszcz: 3,5 g
Informacje dla diabetyków: w porcji (kromce) znajduje się ok. 1,9 WW i 0,5 WBT
Izabela
Maj 12, 2020 at 3:03 pmChlebek smakuje wybornie zagości na stałe w moim domu specjalnie dla mojej mamy bardzo dziękuję
dietolog
Maj 13, 2020 at 11:56 amSuper! Nam też bardzo smakuje 🙂
Izabela
Maj 12, 2020 at 3:05 pmPyszny chlebek
dietolog
Maj 13, 2020 at 11:56 amNa zdrówko!! 🙂
Ania
Maj 16, 2020 at 5:43 amChlebek pyszny,tylko nie wiem dlaczego słonecznik zrobił mi się zielony.
dietolog
Maj 16, 2020 at 8:34 amTo reakcja ziaren słonecznika z sodą, nic złego 🙂 nastąpiło utlenienie kwasu chlorogenowego (znajdującego się w słoneczniku) i jego reakcja z białkami (słonecznika) w alkalicznym środowisku. Efektem jest zielony kolor. Jeśli Ci to bardzo przeszkadza, to można wcześniej nasiona słonecznika uprażyć, albo dodąć do chleba odrobinę kwasu (np. z cytryny albo octu jabłkowego).
Ania
Czerwiec 17, 2020 at 1:02 pmMam pytanie odnośnie jougurtów – czyli razem ma być 740 g? Pozdrawiam
dietolog
Czerwiec 17, 2020 at 3:49 pmTak 🙂
Marta
Czerwiec 17, 2020 at 1:59 pmChlebek naprawdę pyszny i zawsze wychodzi. Dziękuję za przepis i polecam wszystkim!
dietolog
Czerwiec 17, 2020 at 6:31 pmCieszę się! Dzięki!
Ewelina
Lipiec 02, 2020 at 12:33 pmWłaśnie piekę ten chlebek. Mam nadzieję że wyjdzie mimo iż mam 2 lewe ręce do wypieków
dietolog
Lipiec 02, 2020 at 12:53 pmNa pewno wyjdzie! 🙂
Agnieszka
Lipiec 03, 2020 at 6:31 pmWitam
Jeżeli przepisy są dla diabetyków tzn ze maja niski index glikemiczny?
dietolog
Lipiec 03, 2020 at 7:20 pmNiski bądź średni, i policzone WW oraz WBT 🙂
Marika
Lipiec 16, 2020 at 12:42 pmPrzepis wyglada zachwycająco, zamierzam przetestować. Zastanawiam się tylko czy jest konieczna ta soda lub proszek, no bo w sumie co tu ma urosnąć?
Marika
Lipiec 17, 2020 at 7:13 amPrzepis bardzo prosty, wspaniała inspiracja. Cześć płatków owsianych zastąpiłam płatkami jęczmiennymi, żytnimi, otrębami owsianymi i pszennymi, dodałam trochę sezamu. Użyłam jogurty bez laktozy i płatki błyskawiczne. Polecam !!!
Z samych płatków owsianych tez byłby pyszny, następnym razem dodam jeszcze więcej ziaren i orzechy 🙂
dietolog
Lipiec 17, 2020 at 9:18 amA dodawałaś tej sody czy darowałaś sobie?? Bo ja bez nie robiłam – zawsze dodaję coś do chleba – zakwas albo sodę jeśli jest dodatek czegoś kwaśnego (np. jogurtu), proszek do pieczenia albo drożdże. Ale może bez też jest ok?
Cieszę się, że inspiracja udana <3 Dzięki za komentarze!
Marika
Lipiec 17, 2020 at 4:15 pmNa wszelki wypadek dodałam sodę 😀
Wędliny z Dębiny
Sierpień 11, 2020 at 12:45 pmWłaśnie jestem w trakcie pieczenia ,a zapach unosi się po całej kuchni.Ciekaw jestem efektu końcowego.Dziękuję będę tu wracać.
dietolog
Sierpień 11, 2020 at 8:29 pmKoniecznie daj znać jak smakował 🙂
Wędliny z Dębiny
Sierpień 11, 2020 at 12:46 pmCiekawy przepis właśnie robi się rumiany.
Tolek
Wrzesień 10, 2020 at 5:20 pmNie jestem diabetykiem, ale chyba nie oprę się temu przepisowi. Uwielbiam eksperymentować w kuchni, próbować różnych przepisów oraz wymyślać jakieś nowe dania samemu. Ten przepis ogłaszam jako kolejne wyzwanie przed którym staję. Nie piekłem jeszcze pieczywa więc pewnie będzie ciężko. Jednak wygląda on tak apetycznie, że muszę spróbować.
dietolog
Wrzesień 10, 2020 at 7:17 pmGwarantuję, że wyjdzie I bedziesz zachwycony! Mam nadzieję, że podzielisz się później swoją opinią 🙂
Mariola
Wrzesień 23, 2020 at 8:31 pmCzy jogurt naturalny można zastąpić jogurtem vege np. kokosowym? Wtedy również mam dodać proszek do pieczenia?
Pozdrawiam 🙂
dietolog
Wrzesień 24, 2020 at 7:16 amMyślę, że z jogurtem vege też powinien wyjść, możesz spróbować i koniecznie daj nam znać. Proszek do pieczenia/sodę daj. Raz zrobiłam bez proszku, wyszedł taki cięższy, zdecydowanie lepszy z.
Gosia
Październik 17, 2020 at 3:55 amŚwietny przepis! Nie miałam drobnych płatków górskich, więc rozdrobniona je trochę termomixie.
dietolog
Październik 18, 2020 at 9:55 amTrzeba było całe płatki górskie, bez rozdrabniania 🙂 Rzeczywiście, przepis wymiata 🙂
Emi
Luty 12, 2021 at 7:50 pmChlen wyszedł obłędny:-) I mam pytanie. Jak go przechowywać w foliowej reklamowce czy w papierze, i ile dni nadaje się do spożycia? Pytam bo jem go sama, a wyszedł spory.
dietolog
Luty 19, 2021 at 5:55 amJa przechowuję w papierze, u nas bardzo szybko się zjada. Myślę że 3-4 dni bez problemu. Nie sprawdzałam ile najdłużej, ale po chlebie to widać, jeśli już nie nadaje się do spożycia. A. Jeśli zazielenią się nasiona słonecznika (czasem od razu tak się dzieje), to nie szkodzi. To jest reakcja nasion z sodą.
Ewa
Marzec 01, 2021 at 9:48 pmPolecacie ten chleb diabetykom, a u mnie po zjedzeniu 2 kromek tego chleba poziom glukozy po 2 godz. skoczył prawie do 200, pomimo przyjmowania leków p.-cukrzycowych. Okazuje się, że płatki owsiane mają niski indeks glikemiczny, ok. 40 , gdy są suche, ale już po ugotowaniu (zapewne dotyczy to również pieczenia) indeks wzrasta do ok. 70, czyli jest wysoki i nieodpowiedni dla cukrzyków. Podobnie zareagowałam na własnoręcznie upieczony chleb z mąki owsianej. To już nawet po zwykłym, białym pszennym chlebie miałam niższy poziom glukozy. Czy ktoś to może wyjaśnić, albo miał podobne doświadczenia.
dietolog
Marzec 04, 2021 at 6:04 amDzień dobry. Płatki owsiane od zawsze są tematem spornym wśród diabetyków. Podobnie jest z owsianką – jedna osoba może ją zjeść na śniadanie i zachowuje normoglikemię po posiłku, a druga nawet jedząc prawie surowe płatki na wodzie będzie miała hiperglikemię. Nasza choroba jest dla każdego indywidualna i nie ma jednej recepty dla wszystkich. Warto być uważnym na siebie i indywidualnie sprawdzać własne reakcje na posiłki. Tu nie ma mądrych. Ważne jest też to, co znalazło się na kanapce, czy były jakieś dodatki warzywne – warto dodawać do każdego posiłku warzywa. Produkty białkowo-tłuszczowe również mają wpływ na obniżenie ładunku glikemicznego w posiłku. Także jest tu wiele zmiennych, które mogą mieć wpływ na wynik, który pokaże się na glukometrze.
Ola
Kwiecień 14, 2021 at 3:28 pmDzień dobry, ktoś piekł z termoobiegiem?
dietolog
Kwiecień 15, 2021 at 3:54 amHej Ola 🙂 Z termoobiegiem też wyjdzie. Tylko zmniejszyłabym temperaturę wtedy do 180 stopni 🙂
Tom's
Kwiecień 28, 2021 at 2:56 pmTo naprawdę działa. Chleb jak marzenie.
dietolog
Kwiecień 28, 2021 at 4:45 pmDzięki 😀
Klaudia
Maj 02, 2021 at 11:56 amPrzed 30 min wyjęłam chlebek z piekarnika. Nie mogąc się doczekać smaku już się do niego dobrałam. Owszem, póki ciepły to lepi się do noża, ale smak WOW. Użyłam płatków błyskawicznych, siemienia, słonecznika i sezamu. Pychotka 🙂 będę kombinowała z innymi dodatkami, bo myślę, że nic nie zaszkodzi takiemu chlebusiowi. Dziękuję za pyszny przepis!
dietolog
Maj 03, 2021 at 4:59 amRzeczywiście trudno się powstrzymać! No i dosyć szybko znika. Smacznego!
magda
Maj 05, 2021 at 11:23 amRobimy z siostrą ten chleb namiętnie, ale czasem po 3 dniach nam gorzknieje i nie wiemy, co jest przyczyną, czy ziarna, czy jogurt się zważył [?], ale nie od razu jest gorzki co ciekawe. Mnie się raz tak zdarzyło i siostrze raz na kilka chlebów…
dietolog
Maj 06, 2021 at 5:37 amSzczerze mówiąc, nie znam odpowiedzi na Twoje pytanie. Mi się to nie zdarzyło. Czasem słonecznik robi się zielony (i to wygląda dziwnie), ale poza tym u mnie nic się z tym chlebem nie dzieje. No oprócz tego, że szybko znika 😉
Matylda
Maj 07, 2021 at 11:41 amBardzo ciekawy i fenomenalnie prosty chleb. WYRAZY UZNANIA.
Koniecznie muszę spróbować go upiec. Nie mogę jednak do niego dodać ani orzechów i ziaren ani także siemienia lnianego. Mam wątpliwość czy nie zmieni to elastyczności bądź wilgotności chleba.
Pozdrawiam Matylda
dietolog
Maj 10, 2021 at 9:35 amNie zmieni 🙂 Bez ziaren będzie też super! Robiłam 🙂
Matylda
Maj 11, 2021 at 7:07 pmDziekuję, to wspaniale! Czy siemię lniane też mogę pominąć, zastanawiałam się czy ono nie ma funkcji sklejającej i czy nie trzeba byłoby zastąpić je na przykład babką plesznika bądź jej łupinami
Pozdrawiam Matylda
dietolog
Maj 13, 2021 at 5:51 pmMożna zastąpić, ale nie trzeba. Zupełnie bez ziaren też wyjdzie. Funkcja sklejająca by była, gdybyśmy dali czas nasionom na rozmoczenie, a tu raz dwa i do piekarnika 🙂
Agnieszka
Lipiec 21, 2021 at 7:24 pmCzy mogę użyć jogurt bez laktozy? Niestety innych produktów nie mogę jeść
Pozdrawiam
dietolog
Lipiec 22, 2021 at 6:07 pmOczywiście 🙂
Maciek
Sierpień 07, 2021 at 7:43 pmBardzo dobry przepis, chleb wyszedł bardzo smaczny.
dietolog
Sierpień 10, 2021 at 7:06 amCieszę się 🙂 dzięki za komentarz!
Aga
Wrzesień 19, 2021 at 7:07 amChleb upiekłam wczoraj, po prostu rewelacja:)
dietolog
Październik 15, 2021 at 4:52 amCieszę się 🙂
Tomek
Wrzesień 21, 2021 at 10:33 amChleb pyszny.Robiłem już trzeci raz, ale dodałem też pestki dyni.Jednakże za każdym razem po trzech dniach chleb zaczyna coraz bardziej kleić do noża i gorzknieje a w czwartym dniu nie nadaje się do jedzenia bo ewidentnie czuć pomału zapach fermentacji.W związku z tym, że w domu tylko ja go jem następny gdy upiekę,to połowę zamrożę .
Lucy
Październik 14, 2021 at 11:00 amwolałabym szklankami albo innymi miarkami , sprobuję zrobić
dietolog
Październik 15, 2021 at 4:50 amCiężko dogodzić wszystkim. Większość diabetyków jednak woli, żebym podawała gramaturę.
KAJA
Grudzień 13, 2021 at 4:45 pmTrafiłam przypadkiem i zostaje, mam insulinooporność więc większość Pani przepisów również są dla mnie.
Magda
Styczeń 12, 2022 at 10:50 amHej, niestety nie miałam pod ręką jogurtu naturalnego 3%, więc dodałam jogurt grecki 10%, ale nie 370 g, tylko mniej i dodałam trochę wody, nie było w sumie 370 g tylko z 300g. Robiłam połowę chlebka. Myślisz, że wyjdzie?
dietolog
Marzec 25, 2022 at 7:30 pmMyślę, że tak 🙂
Bożena Jaworska
Styczeń 13, 2022 at 4:18 pmA czy ten jogurt to Zott Primo ten 370 ml.
Bo innych o tej samej gramaturze nie widziałam. Pozdrawiam
dietolog
Marzec 25, 2022 at 7:29 pmDokładnie 🙂
Ewelina
Luty 13, 2022 at 11:08 amUpieklam wczoraj wieczorem chleb. Dziś zjadłam jedną kromkę, wyszedł pyszny. Co z tego skoro cukier po godzinie podskoczył do 167 jednostek! To nie jest chleb dla diabetyków. Nie rozumiem jak można go wskazywać jako odpowiedni skoro cukry po nim szaleją. Bardzo mi przykro bo zmarnowałam czas i pieniądze na składniki.
dietolog
Marzec 13, 2022 at 5:45 amPrzykro mi, że wzrósł Ci cukier. Zawsze powtarzam, że każdy musi indywidualnie ocenić co dla niego jest ok. Tak jak owsianka – jedni mogą ją jeść rano, inni nawet przy dużych dawkach doposiłkowej insuliny nie. Sprawa indywidualna. To nie jest chleb keto, zawiera węglowodany – jest z płatków owsianych. Jeśli szukasz czegoś niskowęglowodanowego, możesz spróbować chleba z samych ziaren, ten zawiera minimum węgli.
Boroowska
Luty 22, 2022 at 7:12 pmCo zrobić żeby się skurka nie przypieka za mocno . Bo chlebek bardzo pyszny
dietolog
Marzec 13, 2022 at 5:31 amMyślę, że można przykryć pod koniec pieczenia (jak jest rumiany), np. papierem do pieczenia. Wtedy nie powinien się przypiec.
Sandra
Marzec 02, 2022 at 11:55 pmCzy nasiona zostały wcześniej zalane wodą? Na jam długo? W przepisie mowa o pęczniejących o wilgoci, ale nie wiem jak dokładnie to rozumieć.
dietolog
Marzec 13, 2022 at 5:35 amNie, niczego nie moczyłam wcześniej. Płatki wciągną wilgoć z jogurtu. O to mi chodziło.
Renia
Czerwiec 03, 2022 at 12:40 pmNie doczytałam się temperatury oraz czasu pieczena , a będę piekła pierwszy raz proszę o odpowiedź
dietolog
Czerwiec 12, 2022 at 8:38 amJest w przepisie. 200 stopni, ok. godzina 🙂