Przepis na jednogarnkowe i szybkie danie. Duszone pomidory z cebulą, bazyliowym pesto z dodatkiem owczego sera prosto z patelni. Pomysł dla głodnych włoskich inspiracji.
Dobrze wiecie, że kocham włoską kuchnię i bliskie memu sercu są bazyliowe smaki. Często modyfikuję przepisy prosto z ciepłej Italii, żeby były bardziej przyjazne diabetykom. Na blogu już od dawna kusi niskowęglowodanowa pizza i ogórki zapieczone z caprese, a niedawno byłam na włoskich warsztatach kulinarnych i prezentowałam Wam mozzarellę na kremie z kalafiora. Tym razem mam dla Was przepis banalny, bo przygotujecie to danie w góra 40 minut. Użyjecie jedynie jednej patelni i blendera. A potem będziecie rozkoszować się bogatym smakiem. Duszone pomidory z cebulą, domowym pesto i owczym serem podbije Wasze podniebienia. I tutaj możecie wybrać wersję „na bogato” – użyć orzeszków piniowych, bazylii i owczego sera, ale także wersję nieco niżej „budżetową” – wybrać nasiona słonecznika i mozzarellę. W obu wersjach będzie pysznie!
Składniki na 4 porcje:
1 kg pomidorów
2 białe cebule
20 czarnych oliwek
100 g sera owczego (zamiast można użyć mozzarelli)
łyżka oliwy do smażenia
2 pęczki bazylii
40 g parmezanu
2 łyżki orzeszków piniowych (można użyć nasion słonecznika lub orzechów włoskich)
80 ml oliwy
2 duże ząbki czosnku
sól i pieprz
Pomidory umyć i pokroić w ósemki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć na niej cebulę. Dodać pomidory, oprószyć solą i pieprzem, przykryć i dusić na średnim ogniu 8-10 minut.
Orzeszki piniowe podprażyć na rozgrzanej, suchej patelni (bez tłuszczu!). Bazylię opłukać i osuszyć, oderwać kilka listków do dekoracji, resztę grubo posiekać i umieścić w końcówce rozdrabniającej blendera. Do bazylii dodać orzeszki, czosnek przeciśnięty przez praskę, parmezan starty na tarce i oliwę. Zmiksować na gładką masę.
Miękkie warzywa na patelni wymieszać z sosem pesto. Posypać pokrojonym w kostkę serem owczym (lub mozzarellą), dodać oliwki. Przykryć i dusić jeszcze 3 minuty. Przełożyć na talerze i udekorować pozostawionymi listkami bazylii.
1 porcja to ok. 450 kcal, węglowodany: 15 g, białko: 13 g, tłuszcze: 38 g
Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 1,5 WW i 3,9 WBT