LEKKIE LECZO CUKINIOWE

by dietolog
Cukinia potrafi wcielić się w niejedną rolę. Doskonale smakuje w formie zapiekanki z warzywnym lub mięsnym farszem. Może wzbogacić swoim smakiem śniadaniowe kanapki, zastępując zielonego ogórka, w południe cieszyć niejedno podniebienie ciepłem zupy lub lecza, a w porze kolacji – wystąpić w roli à la spaghetti, krojona na cieniutkie cukiniowe niteczki. Cukinię można gotować, smażyć, dusić, spożywać na surowo, przyrządzać z niej konfitury i marynaty. Dzięki swojemu delikatnemu smakowi, który nie zagłusza smaku innych warzyw, doskonale komponuje się z pomidorami, czosnkiem czy kozim serem. Przyprawami, które najbardziej pasują do cukinii, są przede wszystkim trybula, bazylia i mięta.

Cukinia ma wyjątkowo niską wartość energetyczną, a przy tym zawiera mnóstwo witamin: C, A, K i wit. z grupy B. Bogata jest również w beta-karoten i składniki mineralne, takie jak magnez, potas czy żelazo.

Proponuję bardzo smaczne, lekkie i dietetyczne danie, w sam raz na obiad lub kolację w gorący sierpniowy dzień.

LECZO CUKINIOWE

Składniki na 4 porcje:

1kg cukinii (obranej, bez gniazda nasiennego, pokrojonej w kostkę)

500g pomidorów (sparzonych, obranych ze skóry i pokrojonych w kostkę) 3-4 duże pomidory

po 120g papryki czerwonej i pomarańczowej/żółtej (papryki równiez pokroić w kostkę)

średnia marchewka (ok. 50g, zetrzeć na tarce na grubych oczkach)

2 cebule (pokroić w piórka lub kostkę)
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, bazylia, przyprawa włoska

Cebulkę zeszklić na oliwie, dodać papryki i utartą marchewkę, dusić pod przykryciem. Dodać pomidory i cukinię, wymieszać dokładnie, doprawić solą, bazylią i przyprawą do kuchni włoskiej. Dusić pod przykryciem na małym ogniu okolo godzinę.

PORCJA zawiera ok. 140kcal, węglowodany: 20g; białko: 4g; tłuszcz: 5g

SMACZNEGO!

 

You may also like

4 komentarze

Marta Skowronek 25 lutego, 2013 - 10:12 pm

leczo z cukinii to prawdziwy rarytas jak dla mnie 😀 Chłopak zawsze się zajada 😉

Odpowiedz
KWIATY CUKINII ZAPIEKANE z RICOTTĄ i RODZYNKAMI AROMATYZOWANYMI WHISKY – Dietolog 2 sierpnia, 2017 - 5:23 pm

[…] z moich ulubionych warzyw jest cukinia. Latem robię z niej co tylko się da: zupy, leczo, zapiekanki, makaron, lazanię, a nawet ciasto. Nie wiem czy wiecie, ale z powodzeniem można […]

Odpowiedz
Monisia 1 lipca, 2020 - 8:10 pm

Proszę o informację LEKKIE LECZO CUKINIOWE ile ma WW i ile WBT?

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 2 lipca, 2020 - 7:11 am

2WW i 0,6 WBT 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz