Cukinia ma wyjątkowo niską wartość energetyczną, a przy tym zawiera mnóstwo witamin: C, A, K i wit. z grupy B. Bogata jest również w beta-karoten i składniki mineralne, takie jak magnez, potas czy żelazo.
Proponuję bardzo smaczne, lekkie i dietetyczne danie, w sam raz na obiad lub kolację w gorący sierpniowy dzień.
Składniki na 4 porcje:
1kg cukinii (obranej, bez gniazda nasiennego, pokrojonej w kostkę)
500g pomidorów (sparzonych, obranych ze skóry i pokrojonych w kostkę) 3-4 duże pomidory
po 120g papryki czerwonej i pomarańczowej/żółtej (papryki równiez pokroić w kostkę)
średnia marchewka (ok. 50g, zetrzeć na tarce na grubych oczkach)
2 cebule (pokroić w piórka lub kostkę)
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, bazylia, przyprawa włoska
Cebulkę zeszklić na oliwie, dodać papryki i utartą marchewkę, dusić pod przykryciem. Dodać pomidory i cukinię, wymieszać dokładnie, doprawić solą, bazylią i przyprawą do kuchni włoskiej. Dusić pod przykryciem na małym ogniu okolo godzinę.
PORCJA zawiera ok. 140kcal, węglowodany: 20g; białko: 4g; tłuszcz: 5g
SMACZNEGO!
4 komentarze
leczo z cukinii to prawdziwy rarytas jak dla mnie 😀 Chłopak zawsze się zajada 😉
[…] z moich ulubionych warzyw jest cukinia. Latem robię z niej co tylko się da: zupy, leczo, zapiekanki, makaron, lazanię, a nawet ciasto. Nie wiem czy wiecie, ale z powodzeniem można […]
Proszę o informację LEKKIE LECZO CUKINIOWE ile ma WW i ile WBT?
2WW i 0,6 WBT 🙂