Dzisiaj przedstawię Wam banalnie prosty przepis na tradycyjne danie kuchni arabskiej – na pastę z cieciorki, czyli popularny humus. Ekspresowy w przygotowaniu, aromatyczny i super smaczny dodatek do pełnoziarnistego chleba żytniego, na który przepis poznaliście w zeszłym tygodniu. Może nawet już zdążyliście upiec ten chlebek? To przyda Wam się humus.
To podstawowy i klasyczny przepis na humus w moim wykonaniu. Do humusu używam cieciorki z puszki, która jest już ugotowana i przygotowana do zblendowania. Ci z Was, którzy są ambitni mogą moczyć z sodą oczyszczoną i gotować suche ziarna, ale ja nie mam na to czasu – najczęściej wybieram wygodę. Wykorzystuję też część wody z puszki, żeby humus nie był zbyt tłusty (niektórzy leją głównie oliwę). Jeśli nie chcecie wykorzystywać wody puszkowej, albo niechcący ją wylejecie, użyjcie czystej wody – pasta też Wam z powodzeniem wyjdzie.
Składniki na 8 porcji:
puszka cieciorki (400g)
ok. 2/3 wody z puszki cieciorki
2 łyżki prażonego i zmielonego ziarna sezamu (domowe tahini)
0,5-1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
ok. 2/3 wody z puszki cieciorki
2 łyżki prażonego i zmielonego ziarna sezamu (domowe tahini)
0,5-1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
ząbek czosnku (lub dwa, jeśli ktoś bardzo lubi czosnek)
2-3 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
Do podania:
łyżka dobrej jakości oliwy
2 łyżki czarnego sezamu
łyżka dobrej jakości oliwy
2 łyżki czarnego sezamu
posiekana świeża kolendra
Cieciorkę odcedzić nie wylewając wody i przełożyć do misy/kielicha blendera. Dodać 1/2 do 2/3 wody z puszki oraz pozostałe składniki 2 łyżki prażonego i zmielonego sezamu, łyżeczkę (lub trochę mniej) kuminu, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny, oliwę i przyprawy (sól i pieprz).
Składniki wymieszać na najwyższych obrotach blendera na gładką kremową masę bez grudek. Jeśli jest za gęsta, dodać trochę wody. Jeśli w smaku jest odpowiednia (należy skosztować, często na tym etapie dodaję trochę soli czy soku z cytryny), przełożyć do miski, skropić dobrej jakości oliwą, posypać czarnym sezamem i siekaną kolendrą.
1 porcja to ok. 135 kcal, węglowodany: 8g, białko: 3g; tłuszcz: 10g
Informacja dla diabetyków: w porcji znajduje się 0,7WW i 1WBT
Informacja dla diabetyków: w porcji znajduje się 0,7WW i 1WBT
3 komentarze
[…] podaję falafele z hummusem (zobacz mój przepis na hummus), posypką z czarnego sezamu i świeżą kolendrą (jeśli akurat ją mam) albo po prostu z mixem […]
[…] będę ukrywać, że smak tej pasty jest specyficzny i zupełnie inny niż klasycznego hummusu czy ostatnio dodanej pomidorowej pasty z czerwonej soczewicy. Jednakże chyba o to chodzi, żeby […]
[…] Polecam Wam mój przepis na hummus, który znajdziecie zarówno na moim kanale YT, jak i na blogu (przepis na hummus). Od lat taki robię i jest […]