Coraz bliżej Święta, a wraz z nim pojawia się pytanie – jakie ciasto będzie odpowiednie dla diabetyka? Nie może mieć za dużo cukru, wysoki indeks glikemiczny odpada, podobnie jak tłuste masy i kremy. Moja propozycja jest zgoła inna – ciasto marchewkowe. Wilgotne, bakaliowe, pachnące piernikowo i świątecznie.
W kategorii warzywnych wypieków, w naszym domu, zdecydowanie zwycięża ciasto marchewkowe. Piekę je na każde święta, ale także świetnie sprawdzi się na co dzień. Jest idealne na spotkania z przyjaciółmi, do porannej kawki czy jako drugie śniadanie. Ten przepis to efekt wielu prób i błędów, modyfikacji przepisu, który zawierał szklankę białego cukru i sporo oleju. Udało mi się osiągnąć odpowiednią recepturę, minimalizując ilość cukru i tłuszczu. Nie przekładam ciasta tłustym i słodkim kremem, dodaję sporo cynamonu, dlatego podkreślam, że to ciasto idealne dla osób z cukrzycą.
Ciasto pachnie korzennie i wyjątkowo pasuje do atmosfery nadchodzących Świąt. Dodam, że to ostatni filmik, kiedy widzicie mnie w ciąży. Teraz biorę kilka tygodni wolnego – chyba zasłużenie, prawda? Pewnie wrócę do kręcenia po Nowym Roku. Z pewnością dam Wam znać.
Jeśli nie chcecie przegapić kolejnej serii gotowania ze mną, kliknijcie w czerwony prostokąt SUBSKRYBUJ na moim kanale Youtube O TUTAJ. To dla mnie też znak, że podoba się Wam to co robię i jesteście zainteresowani kolejnymi filmikami. Będę wdzięczna za Wasze subskrybcje.
Składniki na ok. 20 porcji:
500g drobno utartej marchewki
150g mąki pszennej pełnoziarnistej
60ml oleju rzepakowego
5 jajek
2 łyżki miodu
50g orzechów włoskich
50g rodzynek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
łyżeczka płatków migdałowych do dekoracji (opcjonalnie)
Zdziwicie jak szybkie o proste jest wykonanie tego ciasta. Najpierw należy obrać i zetrzeć na drobnych oczkach 3-4 marchewki (tak żeby po starciu było jej ok. 500g). Następnie w misie miksera ubić wszystkie mokre składniki – jajka, olej i miód.
Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Miksować do idealnego połączenia składników. Wyłączyć mikser, dodać utartą marchewkę, rodzynki, posiekane orzechy włoskie i wymieszać drewnianą łyżką.
Uzyskaną masę przełożyć do podłużnej brytfanki o długości ok. 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Udekorować płatkami migdałowymi (ale nie koniecznie, jak kto lubi). Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 50-60 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem do szaszłyków, jeśli ciasto się nie lepi, znaczy że jest gotowe).
Wyciągnąć z piekarnika i ostudzić. Pokroić na porcje, delektować się smakiem i cieszyć magią nadchodzących Świąt.
1 porcja to ok. 110kcal, węglowodany 11g, białko: 4g, tłuszcz: 6g
Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 1,1WW i 0,7WBT
9 komentarzy
Pycha! Dodam zamiast mąki pszennej ryżową wymieszaną z migdałową żeby wypróbować wersję dla bezglutenowców 🙂
Daj znać jak smakuje bez glutenu 🙂
Moje dzieci chcą na Święta ciasto marchewkowe. W czasie poszukiwania przepisu znalazłam Twój. Bardzo mi się spodobał i na pewno go wykorzystam. Dziękuję bardzo.
[…] Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 50-60 minut, do suchego patyczka (1). […]
Pierwszy raz piekłam ciasto marchewkowe
Obłędne
Cieszę się 🙂 i też uważam, że jest pyszne! 🙂
[…] więc można się nim cieszyć kilka dni, o ile coś zostanie. To drugie w kolejności (po cieście marchewkowym) moje ulubione ciasto na bazie […]
Dzień dobry, moja babcia ma cukrzyce od niedawna. Chciałam jej przygotować to ciasto, ale wyczytałam, że dla cukrzyków jest niewskazane jedzenie miodu. Czy w tym cieście on nie zaszkodzi czy lepiej go zastąpić lub pominąć .?
Hej. Unikam teorii, że coś jest zupełnie zabronione, a coś dozwolone. Moje przepisy są skomponowane tak, żeby przy możliwie najniższym indeksie glikemicznym były smaczne. Miód w tym przepisie daje fajny smak, którego nie uzyskasz stosując np. erytrol. Przy cukrzycy można jeść wszystko, tylko kluczową kwestią jest wielkość porcji 🙂