Kotlety mielone kojarzą się z domowym obiadkiem. Te tradycyjne są smażone w grubej panierce i podawane najczęściej z ziemniaczanym puree i buraczkami. Jednak nie u mnie. Zobaczcie jak wyglądają moje kotlety mielone.
Do kotletów mielonych wybieram drobiowe, indycze mięso. Nie używam bułki tartej, a zamieniam ją na świeżo mielone siemię lniane. Do środka kotletów wkładam warzywny farsz z serem feta. Całość piekę w piekarniku zamiast smażyć na patelni. Upieczone bez tłuszczu kotlety mielone podaję z pieczonymi plastrami bakłażana i pomidorów.
Zapraszam Was do oglądania kolejnego odcinka z serii „Angie gotuje” – PIECZONE MIELONE
Jeśli przepis przypadł Wam do gustu, dajcie mi o tym znać w komentarzu albo w wiadomości prywatnej. Zachęcam także do polubienia mojego kanału na Youtube poprzez kliknięcie czerwonego okienka z napisem „SUBSKRYBUJ„, a wtedy będziecie otrzymywać powiadomienia, gdy pojawi się nowy filmik.
A poniżej znajdziecie szczegółowy przepis na pieczone mielone i sposób jego wykonania.
SKŁADNIKI NA 6 PORCJI:
1 jajko
1/2 pęczka bazylii
łyżeczka soli
150g cukinii
150g kolorowej papryki (czerwona, zielona, żółta)
150g sera feta
1 łyżka oliwy
450g pomidorów (mogą być czerwone i żółte, albo tylko czerwone)
1 łyżka oliwy
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
1 mały ząbek czosnku
1 łyżeczka czerwonego octu winnego
18 małych listków bazylii