Nocna owsianka bez gotowania

by dietolog
Śniadanie dla leniwych? Nie, to śniadanie dla sprytnych! Owsianka bez gotowania. Wystarczy tylko pamiętać wieczorem i zalać płatki wodą, żeby na rano były gotowe. 

Często mnie strofujecie, że owsianka to nie jest jedzenie dla diabetyka. Jedni mogą jeść owsiankę z rana, inni nie. Nie ma sprawiedliwości na tym świecie, zresztą czy ktoś Wam obiecywał sprawiedliwość? Jednakże owsiankę można trochę pod siebie dostosować. Wiecie, że moją owsiankę zalewam wodą lub napojem owsianym, a potem szybko zagotowuję i studzę, zanim się do niej dobiorę. Gdybym użyła mleka krowiego, pewnie nie mogłabym poradzić sobie z poposiłkowym wyskokiem cukru, więc znalazłam sposób na siebie. Każdy może i powinien próbować, testować i poznawać swój organizm, dochodząc do tego co mu najbardziej służy. Więc postanowiłam sprawdzić jak do tej mojej ulubionej ma się owsianka bez gotowania.

Jako, że gotowanie podwyższa indeks glikemiczny płatków owsianych, postanowiłam spróbować pominąć ten etap. Czy owsianka bez gotowania da się w ogóle zjeść? Oczywiście, że tak! Jeśli płatki mają odpowiednio dużo czasu, żeby zmięknąć (noc), to rano są tak samo pyszne, jakby były ugotowane. Zobaczcie moją wersję nocnej owsianki z nasionami chia i truskawkami, podkręconej listkami mięty. Koniecznie dajcie znać czy przetestowaliście i jakie mieliście cukry po posiłku. U mnie w normie 🙂

owsianka bez gotowania nocna

Składniki na 1 porcję:

30g płatków owsianych górskich
150ml mleka owsianego lub wody
1 łyżeczka nasion chia

Do podania:
3 truskawki lub garść innych owoców jagodowych (maliny, jeżyny, borówki)
1/4 łyżeczki nasion chia
3 listki mięty

Wieczorem wsypać płatki owsiane górskie do słoika, zalać mlekiem owsianym, dodać łyżeczkę nasion chia i wymieszać. Wstawić do lodówki na noc.

Rano wyjąć słoik z napęczniałymi płatkami, rozprowadzić na nich warstwę jogurtu naturalnego, dodać pokrojone w ćwiartki truskawki. Listki mięty posiekać w cienkie paseczki. Owsiankę posypać zieleniną i nasionami chia. Można zjadać od razu albo zabrać ze sobą do pracy czy szkoły. Ekspresowo i pysznie.

owsianka bez gotowania

1 porcja to ok. 240 kcal, węglowodany: 32g, białko: 10g, tłuszcz: 8g

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 3,2WW i 1,1WBT

SMACZNEGO!

You may also like

5 komentarzy

Piotr 3 sierpnia, 2019 - 8:42 am

Moja wersja jest trochę inna.
4-5 łyżek płatków owsianych +2 łyżki nasion chia +2 łyżki siemienia lnianego zalane na noc wodą ok szklanki.
Rano owoce (aronia, truskawki, borówki – co jest świeże lub z zamrażarki i już.

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 4 sierpnia, 2019 - 5:24 am

Super 🙂 Siemię lniane też świetnie tu pasuje 🙂

Odpowiedz
Czekoladowe smoothie na bazie surowej kaszy gryczanej z malinami - Dietolog 4 listopada, 2019 - 9:52 am

[…] tu mam osób, które nie mogą rano zjeść owsianki, nawet tej nocnej na surowo. Może lepsze będzie moje czekoladowe smoothie z surowej kaszy gryczanej? Nie mogę Wam niczego na […]

Odpowiedz
PIECZONA OWSIANKA Z JABŁKIEM I CYNAMONEM - Dietolog 26 marca, 2021 - 5:33 am

[…] dużą część feedu na moim Instagramie. Na blogu, zarówno moja ekspresowa owsianka jak i nocna owsianka cieszą się dużą popularnością, ale kiedy nadchodzi jesień i jest mi źle… […]

Odpowiedz
Pudding chia na kefirze z truskawkami #talerzdiabetyka - Dietolog 11 lipca, 2021 - 7:08 am

[…] pudding chia przygotowuje się podobnie jak nocną owsiankę – wieczorem miesza się nasiona z kefirem i rano są gotowe. Proste, prawda? Jeśli chodzi o […]

Odpowiedz

Zostaw komentarz