Lubicie gołąbki? Zauważyłam, że podobał Wam się mój poprzedni wpis z gołąbkami z kapusty włoskiej, dlatego chciałam Was dziś zaprosić na gołąbki z kapusty pekińskiej. Wyszły bardzo delikatne i smaczne, amatorom gołąbków polecam wypróbować. Ja zrobiłam farsz z dodatkiem pieczarek, jednak jeśli danie mają jeść małe dzieci, można ominąć grzyby, a użyć np. mięsa drobiowego. Tak naprawdę każdy farsz będzie tu pasował, eksperymentujcie, albo skorzystajcie z mojego przepisu:
Składniki na 4 porcje (12 gołąbków):
średnia kapusta pekińska (potrzebne jest 12 liści)
200g kaszy gryczanej
250g pieczarek
2 cebule
jajko
sól, pieprz do smaku
1 łyżka oliwy z oliwek (albo olej rzepakowy)
Do podania:
sos pomidorowy – puszka pomidorów 400g, bazylia, oregano, sól, pieprz (zagotować, chwilę podusić na małym ogniu i zmiksować na gęsty sos blenderem)
4 liście sałaty lodowej
2 marchewki (pocięte w paski obieraczką do warzyw lub szpatułką do krojenia sera)
Kaszę gryczaną ugotować na parze (zgodnie z instrukcją) na sypko, można też tradycyjnie w wodzie. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na łyżce oliwy z oliwek, dodać pokrojone w plasterki pieczarki, dusić aż wyparuje płyn.
W dużym garnku zagotować wodę i blanszować rozdzielone liście kapusty przez około minutę. Następnie liście wyciągnąć i osuszyć.
Przestudzoną kaszę wymieszać z pieczarkami i cebulą, wbić jajko, doprawić solą i pieprzem, wymieszać dokładnie.
Farsz nakładać porcjami na zblanszowane liście kapusty, zawijać i układać na sitku do parowania. Parować około 15 minut. Podawać z sosem pomidorowym i przybraniem według uznania (u mnie liście sałaty lodowej i paski marchewki – żeby marchewka była chrupiąca, po odcięciu paska warto wrzucić ja do lodowatej wody).
1 PORCJA to ok. 320kcal
węglowodany: 50g, białko: 13g, tłuszcz: 7g
SMACZNEGO!
2 komentarze
pycha , lubię gołąbki w każdej wersji:)
Pyszne, muszę zrobić