ZUPA KREM z CUKINII

by dietolog
zupa krem z cukinii
Lubicie cukinię? Przyznam się Wam, że to jedno z moich ulubionych warzyw i zazwyczaj mam ją w kuchni. Warto ją kupować szczególnie teraz, kiedy jest na nią sezon. Można ją kupić w dobrej cenie i z krajowego źródła, czasem dostać od rodziny czy przyjaciół z działki.

Cukinia to świetny dodatek do wielu potraw, ale także gwiazda jeśli zechcemy ją wyróżnić i podać jako główny składnik dania. Tak też uczyniłam i przygotowałam absolutnie fenomenalną i jednocześnie łatwą w przygotowaniu zupę krem. Dla lepszego efektu podałam ją w wydrążonych cukiniach kulistych, zaskakując tym domowników.

ZUPA KREM Z CUKINI

Składniki na 4 porcje:

2 niewielkie cukinie (albo jedna większa ok. 500g)
200ml bulionu warzywnego lub drobiowego
duża cebula
ząbek czosnku
łyżka oliwy z oliwek
½ pęczka natki pietruszki
łyżka śmietany 12%
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
50g pestek słonecznika
Drobno pokrojoną cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę podsmażyć na łyżce oliwy z oliwek. Kiedy będą miały złoty kolor dodać startą na tarce cukinię (wystarczy na grubych oczkach) i wlać bulion. Przykryć i gotować do miękkości pod przykryciem (kilkanaście minut). Doprawić do smaku przyprawami – solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej. Zmiksować blenderem. Dodać śmietanę, posiekaną drobno natkę pietruszki. Zupę podawać posypaną łyżką pestek słonecznika podprażonych wcześniej na suchej patelni.

1 porcja to ok. 145kcal, węglowodany: 11g, białko: 2g, tłuszcz: 10g

SMACZNEGO!

You may also like

8 komentarzy

Esteticderm 18 września, 2015 - 12:30 pm

Świetnie wygląda! Uwielbiam cukinie, więc z pewnością wykorzystam ten przepis:-)

Odpowiedz
Dominika 18 września, 2015 - 12:38 pm

Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw. A przepis bardzo fajny:-)

Odpowiedz
Papaja 21 września, 2015 - 1:23 pm

Wygląda bardzo apetycznie! muszę spróbować 🙂

Odpowiedz
optykkrawczyk 23 września, 2015 - 1:01 pm

Zdrowo nie znaczy niesmacznie – dzięki za ten fajny przepis.

Odpowiedz
spizarnia 24 września, 2015 - 11:31 am

Pysznie to wygląda

Odpowiedz
Edu 25 września, 2015 - 10:41 am

Słonecznik jest przepysznym dodatkiem do tej potrawy 🙂

Odpowiedz
Jedz i chudnij – KWIATY CUKINII ZAPIEKANE z RICOTTĄ i RODZYNKAMI AROMATYZOWANYMI WHISKY – wordpress 1 sierpnia, 2017 - 5:50 pm

[…] z moich ulubionych warzyw jest cukinia. Latem robię z niej co tylko się da: zupy, leczo, zapiekanki, makaron, lazanię, a nawet ciasto. Nie wiem czy wiecie, ale z powodzeniem […]

Odpowiedz
Zupa z cukinii i kuskus z brokuła - Dietolog 15 lipca, 2018 - 7:02 am

[…] z cukinii pojawiała się już  u mnie nie raz, zarówno na moim blogu (przepis na zupę z cukinii z bulionem), jak i na kanale Youtube (najlepszy przepis na zupę krem z cukinii). Ale takiej wersji jeszcze […]

Odpowiedz

Zostaw komentarz