ZUPA z ROSZPONKI

by dietolog
Roszponka to sałata w wersji mini, najczęściej używana do przygotowania lekkich sałatek – ja postanowiłam przygotować z niej zupę. Zobaczcie jak wygląda zupa z roszponki. Może się skusicie.
Surowa ma najwięcej cennych składników: witaminę C (ma jej dwukrotnie więcej niż cytryna), beta karoten, witaminy z grupy B, wapń, fosfor, żelazo czy potas. Jest wygodna w użyciu, bo nie trzeba jej kroić. W dodatku jest niskokaloryczna (100g zawiera jedynie 21kcal) i ma niski indeks glikemiczny. Niewiele osób wie, że roszponkę można także podawać na ciepło – dusić podobnie jak liście szpinaku.
Składniki na 4 porcje:
125g roszponki (użyłam opakowanie z biedronki, ale może być też większe)
pęczek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
łyżeczka oliwy z oliwek
ok. 250g ziemniaków
4 szkl. wody
1 marchewka
1 mała pietruszka
kawałek selera
niewielka cebulka
2 łyżki śmietany 12%
sól i pieprz do smaku
Marchewkę, pietruszkę, selera i cebulkę obrać i bez krojenia wrzucić do delikatnie osolonej wody, zagotować i po 10 minutach wrzenia wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować kolejne 10 minut i w tym czasie zeszklić na oliwie
przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażony (ale nie spalony, żeby nie był gorzki) czosnek, przełożyć do gotujących się warzyw.
Roszponkę i natkę pietruszki umyć i osuszyć. Pietruszkę posiekać, zostawić kilka listków roszponki do dekoracji, zieleninę wrzucić do garnka i gotować jeszcze 10 minut.
Do zupy dodać śmietanę, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, wyjąć warzywa korzeniowe (które nie były krojone, szczególnie marchewkę, żeby nie zepsuła koloru zupy) i zmiksować blenderem na gładki krem. Zupę można jeszcze raz doprawić przyprawami, wedle upodobania.Rozlać do miseczek, udekorować pozostawionymi wcześniej listkami roszponki. Można pokroić w talarki wyciągniętą wcześniej z wywaru marchewkę, będzie kontrastować kolorem. Zupa jest naprawdę wyśmienita.Opcjonalnie na użytej wcześniej patelni do zeszklenia czosnku, przygotować chrupiące grzanki czosnkowe.

1 porcja (samej zupy) to ok. 145 kcal, węglowodany: 15g, białko: 3g, tłuszcz: 8g
SMACZNEGO!

You may also like

7 komentarzy

Magdalena Kuchaja 4 września, 2015 - 6:52 am

Swietny pomysl na zupe!

Odpowiedz
wedelka 4 września, 2015 - 3:34 pm

Ciekawa 🙂

Odpowiedz
Kardio 5 września, 2015 - 7:00 pm

Bardzo zdrowa zupa 🙂 jeszcze nigdy nie robiłam zupy z roszponki 🙂

Odpowiedz
Ania 9 września, 2015 - 8:26 am

Takie zupy, a właściwie kremy są najlepsze – jeszcze do tego grzaneczka – super!

Odpowiedz
Digital24 11 września, 2015 - 7:17 am

Pierwszy raz widzę taki przepis, ale chyba zaryzykuję 😉

Odpowiedz
Biuro 15 września, 2015 - 7:13 am

Potwierdzam ta zupa jest pyszna.

Odpowiedz
Edu 25 września, 2015 - 10:43 am

Lubie zupy kremowe, a ta wygląda smacznie.

Odpowiedz

Zostaw komentarz