Roszponka to sałata w wersji mini, najczęściej używana do przygotowania lekkich sałatek – ja postanowiłam przygotować z niej zupę. Zobaczcie jak wygląda zupa z roszponki. Może się skusicie.
Surowa ma najwięcej cennych składników: witaminę C (ma jej dwukrotnie więcej niż cytryna), beta karoten, witaminy z grupy B, wapń, fosfor, żelazo czy potas. Jest wygodna w użyciu, bo nie trzeba jej kroić. W dodatku jest niskokaloryczna (100g zawiera jedynie 21kcal) i ma niski indeks glikemiczny. Niewiele osób wie, że roszponkę można także podawać na ciepło – dusić podobnie jak liście szpinaku.
Składniki na 4 porcje:
125g roszponki (użyłam opakowanie z biedronki, ale może być też większe)
pęczek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
łyżeczka oliwy z oliwek
ok. 250g ziemniaków
4 szkl. wody
pęczek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
łyżeczka oliwy z oliwek
ok. 250g ziemniaków
4 szkl. wody
1 marchewka
1 mała pietruszka
kawałek selera
niewielka cebulka
2 łyżki śmietany 12%
1 mała pietruszka
kawałek selera
niewielka cebulka
2 łyżki śmietany 12%
sól i pieprz do smaku
Marchewkę, pietruszkę, selera i cebulkę obrać i bez krojenia wrzucić do delikatnie osolonej wody, zagotować i po 10 minutach wrzenia wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować kolejne 10 minut i w tym czasie zeszklić na oliwie
przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażony (ale nie spalony, żeby nie był gorzki) czosnek, przełożyć do gotujących się warzyw.
przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażony (ale nie spalony, żeby nie był gorzki) czosnek, przełożyć do gotujących się warzyw.
Roszponkę i natkę pietruszki umyć i osuszyć. Pietruszkę posiekać, zostawić kilka listków roszponki do dekoracji, zieleninę wrzucić do garnka i gotować jeszcze 10 minut.
Do zupy dodać śmietanę, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, wyjąć warzywa korzeniowe (które nie były krojone, szczególnie marchewkę, żeby nie zepsuła koloru zupy) i zmiksować blenderem na gładki krem. Zupę można jeszcze raz doprawić przyprawami, wedle upodobania.Rozlać do miseczek, udekorować pozostawionymi wcześniej listkami roszponki. Można pokroić w talarki wyciągniętą wcześniej z wywaru marchewkę, będzie kontrastować kolorem. Zupa jest naprawdę wyśmienita.Opcjonalnie na użytej wcześniej patelni do zeszklenia czosnku, przygotować chrupiące grzanki czosnkowe.
7 komentarzy
Swietny pomysl na zupe!
Ciekawa 🙂
Bardzo zdrowa zupa 🙂 jeszcze nigdy nie robiłam zupy z roszponki 🙂
Takie zupy, a właściwie kremy są najlepsze – jeszcze do tego grzaneczka – super!
Pierwszy raz widzę taki przepis, ale chyba zaryzykuję 😉
Potwierdzam ta zupa jest pyszna.
Lubie zupy kremowe, a ta wygląda smacznie.