Domowa nutella #talerzdiabetyka

by dietolog

Domowa nutella z dobrym składem? A proszę bardzo! Do jej wykonania potrzebne są tylko 4 składniki i blender.

Nutella… smak dzieciństwa. Gęsty czekoladowy krem na bułce śniadaniowej z żółtym serem (tak, trudno to sobie wyobrazić, ale to kiedyś było moje ulubione połączenie). Jakie macie z nią skojarzenia? U mnie zawsze funkcjonowała zamiennie z określeniem „masło orzechowe”, mimo że orzechów to tam jest tylko 13%, a na pierwszym miejscu w składzie cukier oraz olej palmowy. Kiedyś nie zwracałam na to uwagi, ale wtedy też nie miałam cukrzycy i tak bardzo nie zwracałam uwagi na dietę. Dużo się od tamtego czasu u mnie pozmieniało.

Nie wiem jak Wy, ale ja czytam składy produktów i staram się omijać te, które mi nie służą. Stąd u mnie domowa nutella, której skład jest prosty, smak zadowalający, a przyjemność przeogromna. Zapraszam Was na nowy film na moim youtubie, właśnie z przepisem na domową nutellę, a wersję tekstową jak zawsze dodaję tutaj, na blogu.

domowa nutella

Składniki na ok. 250 g kremu:
  • 100 g orzechów laskowych
  • ok. 120 ml napoju migdałowego
  • 20 g suszonych daktyli
  • 20 g ciemnego kakao

Orzechy laskowe uprażyć na suchej, rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką do czasu aż skórka się mocno zbrązowi, popęka i zacznie odchdzić od orzechów. Towarzyszyć temu będzie miły, orzechowy aromat. Gorące orzechy przesypać na ściereczkę, zawinąć i mocno pocierać, żeby skórka od nich odeszła. Zdjąć z nich skórkę, wybrać same orzechy i odstawić do ostudzenia. Gorzkie skórki wyrzucić. W międzyczasie w rondelku zagotować mleko migdałowe z daktylami i również odstawić do ostudzenia i namoczenia.

Do rozdrabniającej końcówki blendera wsypać ostudzone orzechy laskowe, dodać daktyle ugotowane w mleku migdałowym i czubatą łyżkę gorzkiego kakao. Zmiksować na krem. Może to zająć minutę czy dwie, w zależności od tego jak gładki krem chcecie osiągnąć i od mocy blendera. Mój krem nie jest super gładki, bo lubię czuć, że jest z orzechów. Gotowe, można pałaszować.

Krem można jeść samodzielnie, albo też świetnie się nada jako farsz do naleśników. W filmie zdradzam mój patent na czekoladowe naleśniki. Niedawno pokazywałam Wam jak robię kolorowe naleśniki z dodatkiem soków warzywnych, ale czekoladowych jeszcze nie było. Po prostu do ciasta dosypuję trochę kakao. Dzieciom bardzo się podobają, mi też. To tak przy okazji, ale może komuś się przyda 🙂

domowa nutella krem w szklance

100 g domowej nutelli to ok. 320 kcal, węglowodany: 10g, białko: 9g, tłuszcz: 27g
Informacje dla diabetyków: w 100g kremu znajduje się 1 WW i 2,8 WBT
SMACZNEGO!

A i koniecznie dajcie znać co sądzicie mojej propozycji na domową nutellę. Najlepiej bezpośrednio pod filmem na youtubie.

You may also like

Zostaw komentarz