Włoskie dania w kuchni diabetyka? Czemu nie? Proponuję pizzeriny na bakłażanie i cukinii zamiast ciężkiej pizzy, po której naprawdę ciężko opanować glikemię.
Wiecie, że lubię kuchnię włoską. Często się nią inspiruję, jednak zawsze pojawia się jeden problem – ciasto. Pizze, pizzeriny, makarony, pasta, lazania – wszystkie te dania są przepyszne, ale ciężkie i poprzez wszechobecne ciasto zawierają sporo węglowodanów. Połączenie drożdżowego ciasta z białej mąki z tłustymi dodatkami może być trudne do przetworzenia dla osób z cukrzycą. Diabetycy muszą się liczyć z hiperglikemią po takim posiłku nawet do kilku godzin po jedzeniu – kluczem jest wielkość porcji i odpowiednie przygotowanie (albo dużo dodatków warzywnych i aktywność fizyczna, albo dodatkowe dawki leków hipoglikemizujących, albo i to i to).
Jak cieszyć się włoskimi smakami i być spokojnym o glikemię? Od dawna stosuję sposób, który się u mnie sprawdza rewelacyjnie. Zamiast ciast i makaronów używam warzyw. I tak powstała najlepsza na świecie lazania z cukinii – to autentycznie jeden z moich najlepszych przepisów, makarony tradycyjne zamieniam na warzywne krojąc cukinię czy marchew przy użyciu spiralizera – tu przepis na odchudzone spaghetti, a teraz mam dla Was przepis na pizzeriny bez ciasta, na spodach z cukinii i bakłażana. Przepis bajka! Prosty, pyszny i zdrowy, czyli tak jak lubicie.
Film powstał w ramach kampanii „Dłuższe życie z cukrzycą” i jest kolejnym z serii „Zdrowiej jesz, dłużej żyjesz” na moim kanale Youtube. Zapraszam Was do zasubskrybowania mojego kanału i komentowania pod filmikami. Cieszy mnie (prawie) każdy Wasz komentarz (pomijając hejty i spamy). Dzięki Waszej aktywności, ja mam więcej motywacji i energii do tworzenia nowych filmów, a Wy nowe inspiracje kulinarne. Dajcie mi znać, jeśli oglądacie i podoba się Wam to, co robię.
Składniki na 4 porcje:
1 bakłażan
1 cukinia (o podobnej średnicy do bakłażana)
100 g pomidorków koktajlowych
250 g mozzarelli light
3 łyżki oliwy
ząbek czosnku
pęczek świeżego oregano
sól i świeżo mielony pieprz
Bakłażana i cukinię pokroić w plastry, posolić i odstawić na kwadrans, żeby puściły sok.
Mozzarellę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę, oregano drobno posiekać i wymieszać z oliwę. Pomidorki pokroić w kosteczkę.
Bakłażana i cukinię osuszyć ręcznikiem papierowym. Osuszone plastry rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Natrzeć oliwą wymieszaną z czosnkiem i oregano, rozłożyć pomidory, posypać tartą mozzarellą i oprószyć świeżo mielonym pieprzem.
Piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C, aż ser się roztopi i nabiorą ładnego, przyrumienionego koloru. Pizzeriny podawać na ciepło, posypane listkami oregano.
1 porcja to ok. 210 kcal, węglowodany: 15g, białko: 10g, tłuszcz: 12g
Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 1,5 WW i 1,5 WBT