Przepis na placki z cukinii i marchewki z dodatkiem sera feta, które upieczesz w piekarniku. Takim sposobem ograniczysz nadmiar tłuszczu i kalorii. Co prawda uzupełnisz ten tłuszcz w postaci mąki migdałowej, ale ograniczysz tym węglowodany. Czy ktoś to rozumie? Mam nadzieję, że tak 😉
Sezon na cukinię trwa w najlepsze, a że mam stałe dostawy tego wspaniałego warzywa z ogródka moich rodziców, to powstają nowe wariacje dań, które kocham. Dziś biorę na tapet placki z cukinii, ale zamiast je smażyć (tak jak w tym przepisie), upiekę je w piekarniku i dodam do nich marchew i trochę sera fety, który nada tym plackom greckiego twista. Zamiast zwykłej mąki daję mąkę migdałową, która jest neutralna w smaku, ale zawiera niewiele węglowodanów. Całe danie jest przyjazne diabetykom pod względem IG.
Składniki na 2 porcje:
- ok. 300 g cukinii (średnia młoda cukinia)
- ok. 100 g marchewki (1 mała)
- 1 małe jajko (ok. 55–60 g)
- 50g mąki migdałowej
- ok. 50 g pokruszonej fety
- suszone oregano lub świeże zioła (np. koperek lub mięta) według upodobania
- opcjonalnie pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę (jeśli ktoś lubi intensywne smaki)
Cukinię zetrzyj na grubych oczkach, posól lekko i odstaw 10 min. Cukinia powinna „puścić płyny”, więc dobrze odciśnij nadmiar wody. To jest kluczowe, żeby dobrze odcisnąć cukinię (i nie dodawać zbyt dużo mąki do masy – przy cukrzycy to ma znaczenie).
Marchewkę zetrzyj drobno i również odciśnij, jeśli ma dużo soku. W dużej misce wymieszaj cukinię, marchewkę, jajko, mąkę migdałową, pokruszoną fetę i przyprawy.
Masa nie będzie bardzo gęsta – za pomocą łyżki, wyłóż ją na tackę i uformuj ok. 8 średnich placuszków.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 °C (góra‑dół): 15 minut z pierwszej strony, delikatnie przewróć (np. za pomocą łopatki) i kolejne 15 minut, aż będą zarumienione z drugiej strony.

Placki można zjeść same, ale można również przygotować do nich domowe tzatziki. Mnie najbardziej smakują z czosnkowym, jogurtowym dipem. Są dobre na ciepło, ale na zimno również będą smaczne. Np. jako dodatek do hummusu.

1 porcja (4 placki) to ok. 300 kcal, węglowodany: 9g, białko: 9g, tłuszcze: 25g
Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 0,9 WW i 2,6WBT