Chyba nikogo nie muszę specjalnie namawiać na sernik. Szczególnie, jeśli będzie to sernik dla diabetyka, który stanowi poważną konkurencję dla sernika babci! Serio! Nie boję się konkurować z babcinymi przepisami i jestem pewna, że ten sernik Wam bardzo posmakuje!
Ale teraz zupełnie serio, dlaczego jest to sernik dla diabetyka? Po pierwsze nie ma w nim ciasta (mącznego spodu), źródła węglowodanów prostych, cukru i tłuszczu (najczęściej do ciasta daje się mąkę, cukier i masło). Po drugie zamiast zwykłego cukru użyłam erytrolu, który ma 10x mniej kalorii niż cukier i zerowy indeks glikemiczny. Erytrol pod względem słodkości jest porównywalny do cukru i można go piec. Po trzecie sernik polałam zdrową, aksamitną, gorzką czekoladą o zawartości 80% kakao. Wszystko jest tu przemyślane, dopracowane i doskonale skomponowane. Sprawdźcie to sami!
Składniki na 20 porcji:
1kg mielonego twarogu (może być z wiaderka)
5 jajek
150g erytrolu
budyń waniliowy (bez cukru)
czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka soku z cytryny
Polewa:
pół tabliczki gorzkiej czekolady o zawartości 80% kakao
Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić z erytrolem na puszystą masę, następnie dodać budyń waniliowy, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia oraz twaróg. Białka ubić w oddzielnym naczyniu na sztywną pianę. Delikatnie połączyć masę serową z pianą. Na koniec dodać łyżeczkę soku z cytryny lub kilka kropel ulubionego aromatu (np. migdałowego).
Masę przełożyć do tacki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do zimnego piekarnika i piec 50-60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wyłączyć piekarnik, nie otwierać drzwiczek i pozwolić sernikowi ostygnąć w środku. Ostudzony sernik wyjąć z piekarnika. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Sernik polać po wierzchu czekoladą.
1 porcja to ok. 100 kcal, węglowodany: 5g, białko: 6g, tłuszcz: 6g
Informacje dla diabetyków: w jednej kostce ciasta znajduje się 0,5WW i 0,8 WBT
SMACZNEGO!
Serdecznie zachęcam Was do polubienia, subskrybowania i komentowania moich przepisów, zdjęć oraz filmów. Oprócz bloga znajdziecie mnie jeszcze na:
YOUTUBiE ➡ https://www.youtube.com/c/Dietolog
FACEBOOKu ➡ https://web.facebook.com/BlogDietolog/
INSTAGRAMie ➡ https://www.instagram.com/blogdietolog/
anna
Lipiec 13, 2019 at 5:18 pmJest przepyszny
asia
Listopad 30, 2019 at 6:49 pmSernik pycha! Delikatny, puszysty, nawet dostatecznie słodki. Idealny 🙂
dietolog
Listopad 30, 2019 at 7:08 pmBardzo się cieszę 😀 Dzięki za komentarz! <3
Żaneta
Grudzień 16, 2019 at 9:59 amNa jaką blaszkę wystarcza ten przepis? 🙂
Rafał
Styczeń 01, 2020 at 10:49 amCześć, na początek wszystkiego najlepszego w 2020roku dla Ciebie i rodzinki. Mam pytanie porcja sernika to ile gram? na 0,5 ww?
Dariusz
Styczeń 21, 2020 at 10:03 pmstyknie 25 x25 cm lub 30 x 20 cm
dietolog
Styczeń 22, 2020 at 1:33 pmTak, moja jest na 24×24, wiec 25 też będzie ok 🙂
Dariusz z Wrocka
Styczeń 22, 2020 at 1:27 ambiałka jajek ubijamy by nie dawać proszku do pieczenia lub walimy całe jaja i dajemy proszek tak to wygląda z poziomu normy skrobi użyć ksilitolu jest lepszy w budyniu mamy dość skrobi by nie dawać maki ziemniaczanej a właściwie to skrobia ziemniaczana a żadna mąka, do czekoladki bym dodał 30% masła i także odrobinę ksylitolu, czy pomogłem czy nie i nikogo nie obrażam, należy ulepszać niedoskonałość, z pominięciem że ja bym dodał nawet 200 gram masła. pozdrawiam
Julita
Styczeń 30, 2020 at 12:04 pmCzy erytrol można zastąpić ksylitolem?
dietolog
Luty 05, 2020 at 4:09 pmPewnie 🙂
Magda
Kwiecień 07, 2020 at 5:40 pmMam pytanie czy pieczemy z termoobiegiem czy bez…..
dietolog
Kwiecień 07, 2020 at 6:32 pmJa piekę bez, grzanie góra-dół.
Anna
Kwiecień 11, 2020 at 12:01 pmDzień dobry . Sernik w smaku pyszny, wszystko zrobione wg przepisu , lecz wyszedł mi za rzadki 🙁
Gdzie popełniłam błąd ? hmmm…
Pozdrawiam serdecznie
Ania
dietolog
Kwiecień 12, 2020 at 8:51 pmOj. Może wzięła Pani więcej sera? Wtedy trzeba dodać więcej budyniu lub mąki ziemniaczanej, żeby masa była sztywniejsza. Tylko to mi przychodzi do głowy. A piana była ubita na sztywno? Może opadła przed wymieszaniem?
Agass
Kwiecień 18, 2020 at 2:14 pmSernik wykonany… uwielbiam serniki a mam cukrzycę ciążową! Ta wersja bardzo mi się sprawdziła 🙂 A i przypasowała domownikom! Polecam!
dietolog
Kwiecień 18, 2020 at 7:10 pmWspaniale 🙂 Bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz. Zdrówka Tobie i dzidzi <3
Agnieszka
Czerwiec 01, 2020 at 8:33 pmMi również bardzo przypasował na cukrzyce ciążową Rodzince nie zasmakował niestety, ale nie ma tego złego więcej dla mnie Pozdrawiam serdecznie i życzę bezpiecznego, przyjemnego rozwiązania
dietolog
Czerwiec 02, 2020 at 7:05 amNo nie jest taki słodki, jak serniczek z cukierni i jest zdecydowanie lżejszy. U nas wszyscy szamią! Mniej dla mnie 😉 hihi
Mocno ściskam!
Koń
Maj 10, 2020 at 7:19 amJaki ma być twaróg tłusty czy chudy
dietolog
Maj 11, 2020 at 10:30 amRobiłam z każdego rodzaju. Oczywiście najbardziej aksamitny i puszysty będzie tłusty, ale chudy też daje radę 🙂
Magda
Czerwiec 25, 2020 at 3:40 pmWitam, mam pytanie o piekarnik. Zasadniczo wg sztuki pieczenia powinno się piekarnik wcześniej nagrzać do odpowiedniej temepratury i dopiero wtedy włożyć wypiek. W przepisie jest podane, że wkładamy do zimnego piekarnika. Czy tak rzeczywiście jest poprawnie? Wypieki to moje hobby i szczerze mówiąc pierwszy raz się spotykam z taką instrukcją, a mam CC i szukam właśnie alternatyw dla tradycyjnych wypieków, bo już muszę coś upiec normalnego co zjem zarówno ja, jak i reszta rodziny. Z góry dziękuję za odpowiedź.
dietolog
Czerwiec 25, 2020 at 5:00 pmMożliwe, że robię na przekór sztuce pieczenia. Po prostu zawsze zapominam o wcześniejszym włączeniu piekarnika, a zawsze wychodzi 🙂 Więc taki jest mój sposób 🙂
Magda
Czerwiec 27, 2020 at 6:08 amRozumiem, dziękuję za odpowiedź. Myślałam, że taki jest wymóg i ma to jakiś wpływ na cukier
Monika
Wrzesień 30, 2020 at 8:10 pmProszę o podanie ile waży porcja (kostka) sernika, która odpowiada 0,5 WW ?
dietolog
Październik 01, 2020 at 6:51 amCześć! Nie mam pojęcia ile waży porcja. Piekę prostokątną blaszkę i kroję ją od razu na 20 porcji. Nie ważę.
Szarlotka z pianką i kruszonką dla diabetyka - Dietolog
Listopad 03, 2020 at 9:30 am[…] (tego, że mam cukrzycę) i nieco je odchudzić. Z sernikiem udało się wybornie, zresztą sernik dla diabetyka cieszy się bardzo dużym powodzeniem, zarówno na blogu, jak i na moim kanale Youtube. Teraz […]
wladzia
Grudzień 28, 2020 at 12:45 pmczy można zamiast budyniu i skrobi ziemniaczanej dodać maki kokosowe.
Mart
Styczeń 22, 2021 at 4:50 pmU mnie cukrzyca ciążowa na diecie. Ratujesz mi życie tym serniczkiem chodzi za mną od jakiegoś czasu. Jutro robie, dam znać jak wyszło
dietolog
Styczeń 23, 2021 at 9:00 amNie Tobie pierwszej Kochana! Koniecznie daj znać, jak wyszedł serniczek 😀 i pogłaszcz brzusia od ciotki Angie!
Sernik zebra dla diabetyka - Dietolog
Luty 26, 2021 at 1:35 pm[…] że będziecie zadowoleni. Szczególnie, jeśli próbowaliście już mojego najpopularniejszego sernika z bloga (i Youtuba też). No dobra, koniec gadania, czas na […]