Zupa krem z cukinii – Angie gotuje odc. 10

by dietolog
Przepis na super tanią i smaczną zupę. Wystarczy jedynie kilka składników i niespełna 30 minut, żeby powstała zaskakująca i powalająca w smaku zupa krem z cukinii.

Cukinia jest łatwo dostępna, niedroga i smaczna. A przy tym bardzo zdrowa! To cenne warzywo bogate w potas, wapń oraz witaminy B1, B2, PP i C i beta karoten, jest przy tym niskokaloryczna (ok. 15kcal w 100g). Cukinia nie kumuluje metali ciężkich. Można ją gotować, dusić, smażyć i piec. Zawiera niewiele węglowodanów, ma niski indeks glikemiczny, zatem nie powoduje gwałtownych wahań poziomu cukru we krwi. Żeby zupa miała piękny zielony kolor, a także maksymalną ilość witamin i składników odżywczych, zupę przygotowuję z cukinii razem ze skórką.

zupa krem z cukinii

Składniki na 4 porcje:

2 niewielkie cukinie (albo jedna większa ok. 1000g)
600ml bulionu warzywnego lub drobiowego
2 duże cebule
ząbek czosnku (opcjonalnie)
2 łyżki oliwy z oliwek
50ml śmietany 12%
50ml białego wytrawnego wina
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Dodatki: np. chleb żytni razowy, 100g pestek słonecznika

Cukinię umyć, osuszyć ręcznikiem i pokroić w kostkę razem ze skórką. Na patelni rozgrzać mocno łyżkę oliwy i podsmażyć pokrojoną cukinię przez kilka minut na dużym ogniu.

Drobno pokrojoną cebulkę (i jeśli jest używany czosnek przeciśnięty przez praskę) podsmażyć na łyżce oliwy w garnku z grubym dnem. Kiedy będą miały złoty kolor, wlać wino i poczekać, aż odparuje. Kiedy płyn wyparuje z garnka dodać pokrojoną w kostkę cukinię i wlać bulion. Może być także zwykła woda, jeśli akurat nie dysponujecie żadnym wywarem (wtedy trzeba użyć trochę więcej przypraw na końcu i dla intensywniejszego smaku dodać jakieś świeże zioła np. natkę pietruszki przed zmiksowaniem). Przykryć i gotować do miękkości pod przykryciem (kilkanaście minut).

Doprawić do smaku przyprawami – solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej. Zmiksować blenderem, aby powstała zupa krem o ulubionej konsystencji. Dodać śmietanę, wymieszać dokładnie i już nie gotować. Zupę podawać posypaną łyżką pestek słonecznika podprażonych wcześniej na suchej patelni i/lub grzankami z pełnoziarnistego chleba.

zupa krem

1 porcja zupy (bez dodatków) to ok. 120kcal,
węglowodany: 16g, białko: 3g, tłuszcz: 5g

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 1,6 WW i 0,5WBT

+ dodatki np.:

zupa krem z cukinii

1 kromka (1cm) chleba żytniego na zakwasie z ziarnami to ok. 100kcal,
węglowodany: 15g, białko: 3g, tłuszcz: 2g

1,5WW i 0,3WBT

zupa krem słonecznik

1 łyżka prażonych ziaren słonecznika to ok. 125 kcal,
węglowodany: 2,4g, białko:2g, tłuszcz: 12g

0,2WW i 1,1WBT

SMACZNEGO!

Jeśli spodobał Ci się przepis – daj mi o tym znać! Jak to zrobić? Jest kilka opcji:
– polub mój kanał na Youtube 
– skomentuj
– daj lajka
– napisz mi i tym

Jeśli przepis Ci się nie spodobał, też daj mi znać.  A może masz pomysł lub potrzebę na coś, co powinnam ugotować i pokazać krok po kroku? Z otwartością czekam na komentarze, sugestie i wiadomości.

Oczekujcie kolejnego odcinka. Za tydzień będzie coś pysznego i zdrowego dla słodyczowych łasuchów!

Dobrej niedzieli!! 

You may also like

Zostaw komentarz