Chyba nikogo nie muszę specjalnie namawiać na sernik. Szczególnie, jeśli będzie to sernik dla diabetyka, który stanowi poważną konkurencję dla sernika babci! Serio! Nie boję się konkurować z babcinymi przepisami i jestem pewna, że ten sernik Wam bardzo posmakuje!
Ale teraz zupełnie serio, dlaczego jest to sernik dla diabetyka? Po pierwsze nie ma w nim ciasta (mącznego spodu), źródła węglowodanów prostych, cukru i tłuszczu (najczęściej do ciasta daje się mąkę, cukier i masło). Po drugie zamiast zwykłego cukru użyłam erytrolu, który ma 10x mniej kalorii niż cukier i zerowy indeks glikemiczny. Erytrol pod względem słodkości jest porównywalny do cukru i można go piec. Po trzecie sernik polałam zdrową, aksamitną, gorzką czekoladą o zawartości 80% kakao. Wszystko jest tu przemyślane, dopracowane i doskonale skomponowane. Sprawdźcie to sami!
Składniki na 20 porcji:
1kg mielonego twarogu (może być z wiaderka)
5 jajek
150g erytrolu
budyń waniliowy (bez cukru)
czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka soku z cytryny
Polewa:
pół tabliczki gorzkiej czekolady o zawartości 80% kakao
Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić z erytrolem na puszystą masę, następnie dodać budyń waniliowy, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia oraz twaróg. Białka ubić w oddzielnym naczyniu na sztywną pianę. Delikatnie połączyć masę serową z pianą. Na koniec dodać łyżeczkę soku z cytryny lub kilka kropel ulubionego aromatu (np. migdałowego).
Masę przełożyć do tacki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do zimnego piekarnika i piec 50-60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wyłączyć piekarnik, nie otwierać drzwiczek i pozwolić sernikowi ostygnąć w środku. Ostudzony sernik wyjąć z piekarnika. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Sernik polać po wierzchu czekoladą.
1 porcja to ok. 100 kcal, węglowodany: 5g, białko: 6g, tłuszcz: 6g
Informacje dla diabetyków: w jednej kostce ciasta znajduje się 0,5WW i 0,8 WBT
SMACZNEGO!
Serdecznie zachęcam Was do polubienia, subskrybowania i komentowania moich przepisów, zdjęć oraz filmów. Oprócz bloga znajdziecie mnie jeszcze na:
YOUTUBiE ➡ https://www.youtube.com/c/Dietolog
FACEBOOKu ➡ https://web.facebook.com/BlogDietolog/
INSTAGRAMie ➡ https://www.instagram.com/blogdietolog/
45 komentarzy
Jest przepyszny
Sernik pycha! Delikatny, puszysty, nawet dostatecznie słodki. Idealny 🙂
Bardzo się cieszę 😀 Dzięki za komentarz! <3
Na jaką blaszkę wystarcza ten przepis? 🙂
Czy mozna wymienić erytrol na stevie ?
Nie za bardzo. Stewia zmienia smak pod wpływem temperatury.
Cześć, na początek wszystkiego najlepszego w 2020roku dla Ciebie i rodzinki. Mam pytanie porcja sernika to ile gram? na 0,5 ww?
styknie 25 x25 cm lub 30 x 20 cm
Tak, moja jest na 24×24, wiec 25 też będzie ok 🙂
białka jajek ubijamy by nie dawać proszku do pieczenia lub walimy całe jaja i dajemy proszek tak to wygląda z poziomu normy skrobi użyć ksilitolu jest lepszy w budyniu mamy dość skrobi by nie dawać maki ziemniaczanej a właściwie to skrobia ziemniaczana a żadna mąka, do czekoladki bym dodał 30% masła i także odrobinę ksylitolu, czy pomogłem czy nie i nikogo nie obrażam, należy ulepszać niedoskonałość, z pominięciem że ja bym dodał nawet 200 gram masła. pozdrawiam
Czy erytrol można zastąpić ksylitolem?
Pewnie 🙂
Mam pytanie czy pieczemy z termoobiegiem czy bez…..
Ja piekę bez, grzanie góra-dół.
Dzień dobry . Sernik w smaku pyszny, wszystko zrobione wg przepisu , lecz wyszedł mi za rzadki 🙁
Gdzie popełniłam błąd ? hmmm…
Pozdrawiam serdecznie
Ania
Oj. Może wzięła Pani więcej sera? Wtedy trzeba dodać więcej budyniu lub mąki ziemniaczanej, żeby masa była sztywniejsza. Tylko to mi przychodzi do głowy. A piana była ubita na sztywno? Może opadła przed wymieszaniem?
Sernik wykonany… uwielbiam serniki a mam cukrzycę ciążową! Ta wersja bardzo mi się sprawdziła 🙂 A i przypasowała domownikom! Polecam!
Wspaniale 🙂 Bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz. Zdrówka Tobie i dzidzi <3
Mi również bardzo przypasował na cukrzyce ciążową Rodzince nie zasmakował niestety, ale nie ma tego złego więcej dla mnie Pozdrawiam serdecznie i życzę bezpiecznego, przyjemnego rozwiązania
No nie jest taki słodki, jak serniczek z cukierni i jest zdecydowanie lżejszy. U nas wszyscy szamią! Mniej dla mnie 😉 hihi
Mocno ściskam!
Jaki ma być twaróg tłusty czy chudy
Robiłam z każdego rodzaju. Oczywiście najbardziej aksamitny i puszysty będzie tłusty, ale chudy też daje radę 🙂
A wartości zostały policzone dla którego rodzaju sera?
Dla sera pleśniowego Lazur, blue. Wartości serów pleśniowych są zbliżone (ok. 360 kcal na 100g), a do porcji używamy 10g (więc obojętnie jaki pleśniowy, będzie ok).
Witam, mam pytanie o piekarnik. Zasadniczo wg sztuki pieczenia powinno się piekarnik wcześniej nagrzać do odpowiedniej temepratury i dopiero wtedy włożyć wypiek. W przepisie jest podane, że wkładamy do zimnego piekarnika. Czy tak rzeczywiście jest poprawnie? Wypieki to moje hobby i szczerze mówiąc pierwszy raz się spotykam z taką instrukcją, a mam CC i szukam właśnie alternatyw dla tradycyjnych wypieków, bo już muszę coś upiec normalnego co zjem zarówno ja, jak i reszta rodziny. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Możliwe, że robię na przekór sztuce pieczenia. Po prostu zawsze zapominam o wcześniejszym włączeniu piekarnika, a zawsze wychodzi 🙂 Więc taki jest mój sposób 🙂
Rozumiem, dziękuję za odpowiedź. Myślałam, że taki jest wymóg i ma to jakiś wpływ na cukier
Proszę o podanie ile waży porcja (kostka) sernika, która odpowiada 0,5 WW ?
Cześć! Nie mam pojęcia ile waży porcja. Piekę prostokątną blaszkę i kroję ją od razu na 20 porcji. Nie ważę.
[…] (tego, że mam cukrzycę) i nieco je odchudzić. Z sernikiem udało się wybornie, zresztą sernik dla diabetyka cieszy się bardzo dużym powodzeniem, zarówno na blogu, jak i na moim kanale Youtube. Teraz […]
czy można zamiast budyniu i skrobi ziemniaczanej dodać maki kokosowe.
U mnie cukrzyca ciążowa na diecie. Ratujesz mi życie tym serniczkiem chodzi za mną od jakiegoś czasu. Jutro robie, dam znać jak wyszło
Nie Tobie pierwszej Kochana! Koniecznie daj znać, jak wyszedł serniczek 😀 i pogłaszcz brzusia od ciotki Angie!
[…] że będziecie zadowoleni. Szczególnie, jeśli próbowaliście już mojego najpopularniejszego sernika z bloga (i Youtuba też). No dobra, koniec gadania, czas na […]
Czy można dać stewie?
No ja bym stewii nie dawała – po pierwsze stewia zmienia smak, po drugie stewiole nie są polecane do pieczenia. Erytrol albo ksylitol będą najlepsze.
Robiłam już trzy razy,i zawsze smakuje i domownikom i gościom,jest super,bardzo dziękuję za przepis,słonecznego dnia życzę i pozdrawiam serdecznie.
Bardzo się cieszę! Moi goście też chwalą 😀
Witam.Piekę już drugi raz sernik z Pani przepisu od czerwca mąż ma stwierdzoną insulinooporność brakowało mu ciast i znalazłam ten przepis. Mąż zadowolony że może zjeść coś słodkiego i mu nie szkodzi.Jest bardzo pyszny.dziękuje i pozdrawiam:)
Hej, czy można zamiast budyniu i skrobii dodać mąkę orkiszową? Jeśli tak to ile?
To się raczej nie uda.
Pyszny, dziękuje za chwile przyjemności
[…] zebra to po prostu mój dietetyczny sernik, tylko do połowy masy dodałam kakao i w odpowiedni sposób nałożyłam do foremki (po 2 łyżki […]
Czy mogę użyć twarogu president i aromatu waniliowego.
Tak, jak najbardziej 🙂