SERNIK DLA DIABETYKA #talerzdiabetyka

by dietolog
Chyba nikogo nie muszę specjalnie namawiać na sernik. Szczególnie, jeśli będzie to sernik dla diabetyka, który stanowi poważną konkurencję dla sernika babci! Serio! Nie boję się konkurować z babcinymi przepisami i jestem pewna, że ten sernik Wam bardzo posmakuje!

Ale teraz zupełnie serio, dlaczego jest to sernik dla diabetyka? Po pierwsze nie ma w nim ciasta (mącznego spodu), źródła węglowodanów prostych, cukru i tłuszczu (najczęściej do ciasta daje się mąkę, cukier i masło). Po drugie zamiast zwykłego cukru użyłam erytrolu, który ma 10x mniej kalorii niż cukier i zerowy indeks glikemiczny. Erytrol pod względem słodkości jest porównywalny do cukru i można go piec. Po trzecie sernik polałam zdrową, aksamitną, gorzką czekoladą o zawartości 80% kakao. Wszystko jest tu przemyślane, dopracowane i doskonale skomponowane. Sprawdźcie to sami!

sernik dla diabetyka

Składniki na 20 porcji:

1kg mielonego twarogu (może być z wiaderka)
5 jajek
150g erytrolu
budyń waniliowy (bez cukru)
czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka soku z cytryny

Polewa:
pół tabliczki gorzkiej czekolady o zawartości 80% kakao

Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić z erytrolem na puszystą masę, następnie dodać budyń waniliowy, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia oraz twaróg. Białka ubić w oddzielnym naczyniu na sztywną pianę. Delikatnie połączyć masę serową z pianą. Na koniec dodać łyżeczkę soku z cytryny lub kilka kropel ulubionego aromatu (np. migdałowego).

Masę przełożyć do tacki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do zimnego piekarnika i piec 50-60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wyłączyć piekarnik, nie otwierać drzwiczek i pozwolić sernikowi ostygnąć w środku. Ostudzony sernik wyjąć z piekarnika. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Sernik polać po wierzchu czekoladą.

sernik dla diabetyka i kawa

1 porcja to ok. 100 kcal, węglowodany: 5g, białko: 6g, tłuszcz: 6g

Informacje dla diabetyków: w jednej kostce ciasta znajduje się 0,5WW i 0,8 WBT

SMACZNEGO!

Serdecznie zachęcam Was do polubienia, subskrybowania i komentowania moich przepisów, zdjęć oraz filmów. Oprócz bloga znajdziecie mnie jeszcze na:
YOUTUBiEhttps://www.youtube.com/c/Dietolog
FACEBOOKuhttps://web.facebook.com/BlogDietolog/
INSTAGRAMiehttps://www.instagram.com/blogdietolog/

You may also like

40 komentarzy

anna 13 lipca, 2019 - 5:18 pm

Jest przepyszny

Odpowiedz
asia 30 listopada, 2019 - 6:49 pm

Sernik pycha! Delikatny, puszysty, nawet dostatecznie słodki. Idealny 🙂

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 30 listopada, 2019 - 7:08 pm

Bardzo się cieszę 😀 Dzięki za komentarz! <3

Odpowiedz
Żaneta 16 grudnia, 2019 - 9:59 am

Na jaką blaszkę wystarcza ten przepis? 🙂

Odpowiedz
Rafał 1 stycznia, 2020 - 10:49 am

Cześć, na początek wszystkiego najlepszego w 2020roku dla Ciebie i rodzinki. Mam pytanie porcja sernika to ile gram? na 0,5 ww?

Odpowiedz
Dariusz 21 stycznia, 2020 - 10:03 pm

styknie 25 x25 cm lub 30 x 20 cm

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 22 stycznia, 2020 - 1:33 pm

Tak, moja jest na 24×24, wiec 25 też będzie ok 🙂

Odpowiedz
Dariusz z Wrocka 22 stycznia, 2020 - 1:27 am

białka jajek ubijamy by nie dawać proszku do pieczenia lub walimy całe jaja i dajemy proszek tak to wygląda z poziomu normy skrobi użyć ksilitolu jest lepszy w budyniu mamy dość skrobi by nie dawać maki ziemniaczanej a właściwie to skrobia ziemniaczana a żadna mąka, do czekoladki bym dodał 30% masła i także odrobinę ksylitolu, czy pomogłem czy nie i nikogo nie obrażam, należy ulepszać niedoskonałość, z pominięciem że ja bym dodał nawet 200 gram masła. pozdrawiam

Odpowiedz
Julita 30 stycznia, 2020 - 12:04 pm

Czy erytrol można zastąpić ksylitolem?

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 5 lutego, 2020 - 4:09 pm

Pewnie 🙂

Odpowiedz
Magda 7 kwietnia, 2020 - 5:40 pm

Mam pytanie czy pieczemy z termoobiegiem czy bez…..

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 7 kwietnia, 2020 - 6:32 pm

Ja piekę bez, grzanie góra-dół.

Odpowiedz
Anna 11 kwietnia, 2020 - 12:01 pm

Dzień dobry . Sernik w smaku pyszny, wszystko zrobione wg przepisu , lecz wyszedł mi za rzadki 🙁
Gdzie popełniłam błąd ? hmmm…
Pozdrawiam serdecznie
Ania

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 12 kwietnia, 2020 - 8:51 pm

Oj. Może wzięła Pani więcej sera? Wtedy trzeba dodać więcej budyniu lub mąki ziemniaczanej, żeby masa była sztywniejsza. Tylko to mi przychodzi do głowy. A piana była ubita na sztywno? Może opadła przed wymieszaniem?

Odpowiedz
Agass 18 kwietnia, 2020 - 2:14 pm

Sernik wykonany… uwielbiam serniki a mam cukrzycę ciążową! Ta wersja bardzo mi się sprawdziła 🙂 A i przypasowała domownikom! Polecam!

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 18 kwietnia, 2020 - 7:10 pm

Wspaniale 🙂 Bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz. Zdrówka Tobie i dzidzi <3

Odpowiedz
Agnieszka 1 czerwca, 2020 - 8:33 pm

Mi również bardzo przypasował na cukrzyce ciążową Rodzince nie zasmakował niestety, ale nie ma tego złego więcej dla mnie Pozdrawiam serdecznie i życzę bezpiecznego, przyjemnego rozwiązania

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 2 czerwca, 2020 - 7:05 am

No nie jest taki słodki, jak serniczek z cukierni i jest zdecydowanie lżejszy. U nas wszyscy szamią! Mniej dla mnie 😉 hihi
Mocno ściskam!

Odpowiedz
Koń 10 maja, 2020 - 7:19 am

Jaki ma być twaróg tłusty czy chudy

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 11 maja, 2020 - 10:30 am

Robiłam z każdego rodzaju. Oczywiście najbardziej aksamitny i puszysty będzie tłusty, ale chudy też daje radę 🙂

Odpowiedz
AOD 17 kwietnia, 2021 - 2:03 pm

A wartości zostały policzone dla którego rodzaju sera?

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 18 kwietnia, 2021 - 5:08 am

Dla sera pleśniowego Lazur, blue. Wartości serów pleśniowych są zbliżone (ok. 360 kcal na 100g), a do porcji używamy 10g (więc obojętnie jaki pleśniowy, będzie ok).

Odpowiedz
Magda 25 czerwca, 2020 - 3:40 pm

Witam, mam pytanie o piekarnik. Zasadniczo wg sztuki pieczenia powinno się piekarnik wcześniej nagrzać do odpowiedniej temepratury i dopiero wtedy włożyć wypiek. W przepisie jest podane, że wkładamy do zimnego piekarnika. Czy tak rzeczywiście jest poprawnie? Wypieki to moje hobby i szczerze mówiąc pierwszy raz się spotykam z taką instrukcją, a mam CC i szukam właśnie alternatyw dla tradycyjnych wypieków, bo już muszę coś upiec normalnego co zjem zarówno ja, jak i reszta rodziny. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 25 czerwca, 2020 - 5:00 pm

Możliwe, że robię na przekór sztuce pieczenia. Po prostu zawsze zapominam o wcześniejszym włączeniu piekarnika, a zawsze wychodzi 🙂 Więc taki jest mój sposób 🙂

Odpowiedz
Magda 27 czerwca, 2020 - 6:08 am

Rozumiem, dziękuję za odpowiedź. Myślałam, że taki jest wymóg i ma to jakiś wpływ na cukier

Odpowiedz
Monika 30 września, 2020 - 8:10 pm

Proszę o podanie ile waży porcja (kostka) sernika, która odpowiada 0,5 WW ?

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 1 października, 2020 - 6:51 am

Cześć! Nie mam pojęcia ile waży porcja. Piekę prostokątną blaszkę i kroję ją od razu na 20 porcji. Nie ważę.

Odpowiedz
Szarlotka z pianką i kruszonką dla diabetyka - Dietolog 3 listopada, 2020 - 9:30 am

[…] (tego, że mam cukrzycę) i nieco je odchudzić. Z sernikiem udało się wybornie, zresztą sernik dla diabetyka cieszy się bardzo dużym powodzeniem, zarówno na blogu, jak i na moim kanale Youtube. Teraz […]

Odpowiedz
wladzia 28 grudnia, 2020 - 12:45 pm

czy można zamiast budyniu i skrobi ziemniaczanej dodać maki kokosowe.

Odpowiedz
Mart 22 stycznia, 2021 - 4:50 pm

U mnie cukrzyca ciążowa na diecie. Ratujesz mi życie tym serniczkiem chodzi za mną od jakiegoś czasu. Jutro robie, dam znać jak wyszło

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 23 stycznia, 2021 - 9:00 am

Nie Tobie pierwszej Kochana! Koniecznie daj znać, jak wyszedł serniczek 😀 i pogłaszcz brzusia od ciotki Angie!

Odpowiedz
Sernik zebra dla diabetyka - Dietolog 26 lutego, 2021 - 1:35 pm

[…] że będziecie zadowoleni. Szczególnie, jeśli próbowaliście już mojego najpopularniejszego sernika z bloga (i Youtuba też). No dobra, koniec gadania, czas na […]

Odpowiedz
Monika 31 marca, 2021 - 7:56 am

Czy można dać stewie?

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 2 kwietnia, 2021 - 12:10 pm

No ja bym stewii nie dawała – po pierwsze stewia zmienia smak, po drugie stewiole nie są polecane do pieczenia. Erytrol albo ksylitol będą najlepsze.

Odpowiedz
Gosia 22 czerwca, 2021 - 5:44 am

Robiłam już trzy razy,i zawsze smakuje i domownikom i gościom,jest super,bardzo dziękuję za przepis,słonecznego dnia życzę i pozdrawiam serdecznie.

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 29 czerwca, 2021 - 1:32 pm

Bardzo się cieszę! Moi goście też chwalą 😀

Odpowiedz
Agata 20 listopada, 2021 - 8:11 pm

Witam.Piekę już drugi raz sernik z Pani przepisu od czerwca mąż ma stwierdzoną insulinooporność brakowało mu ciast i znalazłam ten przepis. Mąż zadowolony że może zjeść coś słodkiego i mu nie szkodzi.Jest bardzo pyszny.dziękuje i pozdrawiam:)

Odpowiedz
Nati 24 grudnia, 2021 - 5:36 am

Hej, czy można zamiast budyniu i skrobii dodać mąkę orkiszową? Jeśli tak to ile?

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 25 marca, 2022 - 7:31 pm

To się raczej nie uda.

Odpowiedz
Karolina 4 lutego, 2022 - 12:04 pm

Pyszny, dziękuje za chwile przyjemności

Odpowiedz

Zostaw komentarz