Wiosenna sałatka ze szpinaku i szparagów, chrupiąca, zielona, obfita w błonnik. Sprawdzi się doskonale jako dodatek do obiadu, jak również jako samodzielna przekąska.

Nie wiem jak Wy, ale ja szczególnie wiosną mam ochotę na zieleninę. Duuuużo zieleniny. W mojej kuchni ciągle pojawiają się szparagi, nowalijki, a podstawą mojej diety stają się sałatki i surówki. Jedną z nich jest sałatka ze szpinaku i surowych szparagów, którą Wam tu prezentuję. Micha pełna zielonego to doskonały wybór dla diabetyka, a także dla osób na diecie redukcyjnej – jak może zauważyliście istotnie schudłam w ostatnim czasie. Właśnie dzięki znaczącemu zwiększeniu ilości warzyw w stosunku do pozostałych komponentów mojej diety. W tej sałatce jest co gryźć, specjalnie jest niezbyt drobno pokrojona i dzięki temu dużo łatwiej osiągnąć jest uczucie sytości. Spróbujcie kiedyś tego prostego triku.

Filmik z sałatką jest częścią nowej serii na moim kanale “Zdrowiej jesz – dłużej żyjesz”, którą realizuję w ramach kampanii Dłuższe życie z cukrzycą. W najbliższym czasie możecie się spodziewać kolejnych filmów tej serii, a jeśli się Wam spodoba, to jest szansa na kontunuację. Tylko musicie pokazać, że chcecie więcej. Jak to zrobić? Najlepiej wciskając łapkę w górę pod filmem na moim kanale i dodając komentarz. Rozwój mojego kanału wspieracie także udostępniając moje filmy. W zamian możecie oczekiwać nowych treści i inspiracji kulinarnych.

sałatka ze szpinaku i szparagów

Składniki na 4 porcje:

pęczek młodych zielonych szparagów (tylko muszą być młode i twardziutkie!)
80 g listków młodego szpinaku
pęczek rzodkiewek
40 g sera feta
60 g zielonego groszku (z puszki)
40 g orzechów laskowych
2 łyżki oliwy (lub ulubionego oleju sałatkowego tłoczonego na zimno)
1 łyżka białego octu balsamicznego
sól i pieprz do smaku
listki kolendry do podania

Szparagi oczyścić i oderwać zdrewniałe końcówki. Z końcówek szparagów można zrobić pyszną zupę krem, więc ich nie wyrzucajcie. Za pomocą nożyka szczelinowego pokroić każdego szparaga wzdłuż na plasterki (3-4 wstążki z każdeg szparaga, uważając, żeby nie dziabnąć się w palec). Liście szpinaku opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Rzodkiewki umyć, odciąć ogonki i pokroić w cienkie plasterki. Odcedzić groszek.

W salaterce wymieszać pokrojone wzdłuż szparagi, szpinak, groszek i rzodkiewki. Posypać pokrojonym w kostkę lub pokruszonym serem i posiekanymi orzechami laskowymi.

Oliwę (lub olej) połączyć z łyżką octu balsamicznego, doprawić solą i pieprzem. Polać sałatkę i posypać posiekanymi listkami kolendry.

sałatka ze szpinaku i szparagów z bliska

Porcja zawiera ok. 180 kcal, węglowodany: 5g, białko 6g, tłuszcze: 15g

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 0,5 WW i 1,6 WBT

SMACZNEGO!