Kto twierdzi, że dania przyrządzane na parze są nudne i bez smaku, z pewnością uległ stereotypom. Dziś udowodnię Wam, że na parze można ugotować zdrowy i przepyszny obiad. Parujemy!
Wybrałam delikatne i chude mięso z polędwicy piersi indyka, wykorzystuję pesto (które zawsze mam w lodówce) i mozzarellę. Kasza pęczak ugotowana al dente to mój ulubiony dodatek obiadowy. Całości dopełnia obłędna sałatka ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, prażonymi płatkami migdałowymi i lekko słodkim sosem winagret, przełamanym odrobiną cytryny i octu balsamicznego.
Składniki na 2 porcje:
polędwiczka z piersi indyka o wadze ok. 300g
2 łyżki pesto bazyliowego (może być gotowiec ze słoika, choć polecam własnoręcznie przygotować wg. mojego przepisu na pesto)
20g sera mozzarella
sól, pieprz do smaku
sól, pieprz do smaku
100g kaszy pęczak
potrójna objętość wody w stosunku do kaszy
szczypta soli
potrójna objętość wody w stosunku do kaszy
szczypta soli
100g świeżych liści szpinaku
5-6 suszonych pomidorów z oleju
30g prażonych płatków migdałowych
łyżka tartego parmezanu
sos winegret (po 10ml oliwy, oleju z suszonych pomidorów, białego octu balsamicznego, wody, miodu i soku z cytryny, sól i pieprz do smaku)
Polędwiczkę z piersi indyka przekroić wzdłuż na pół, można lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Rozsmarować po jednej stronie polędwiczek po łyżce pesto z bazylii, położyć po plasterku mozzarelli i zawinąć w roladki. Przełożyć do pojemnika naczynia do parowania.

Kaszę pęczak wsypać do plastikowego pojemnika do parowania, dodać szczyptę soli i zalać wrzątkiem (proporcja 3:1). Kaszę i roladki przykryć i parować 30 minut. W tym czasie przygotować sałatkę.

Szpinak baby umyć i osuszyć. Można oberwać ogonki listków, które są twardsze od delikatnych listeczków (przydatne przy wybrednych dzieciach/szwagrach). Przełożyć do miski. Pomidory odsączyć z zalewy i dosyć drobno pokroić, dodać do szpinaku. Migdały uprażyć na mocno rozgrzanej suchej patelni na brązowy kolor (złoto brązowy, nie spalony). Wymieszać wszystkie składniki sosu winegret – po 10ml oliwy, oleju z suszonych pomidorów, białego octu balsamicznego, wody, miodu i soku z cytryny, sól i pieprz do smaku. Szpinak wymieszać z pomidorami, migdałami i sosem winegret. Sałatkę posypać łyżką tartego parmezanu.

Roladki podawać pokrojone, bądź w całości (wedle uznania, ale pokrojone przyciągają wzrok i kuszą zawartością) z kaszą pęczak ugotowaną al dente i dużą porcją warzyw, która znajduje się w sałatce.
1 porcja to ok. 645kcal, węglowodany: 41g, białko: 50g, tłuszcz: 31g
Informacja dla diabetyków: w porcji znajduje się 4,1WW i 4,8 WBT
SMACZNEGO!
Jeśli podoba Ci się film – subskrybuj mój kanał na Youtube .
1 komentarz
[…] okazji polecam Wam też moje pomysły na udziec indyka a la Strogonow czy na roladki z indyka na parze. Będziecie […]